Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Niepoorts bagatolkning

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
video

Dirk Niepoorts baga er et av de beste rødvinskjøpene i Polets hyller.

Baga er den portugisiske vinregionen Bairradas egen drue. Den er aromatisk, tykkskallet, avhengig av lave avlinger og lang modningstid for å utvikle aroma og samtidig bløtgjøre de tydelige tanninene. Den er utsatt i fuktig vær, noe som gir den store utfordringer i den kystnære vinregionen Bairrada, der høstnedbøren er et fast innslag hvert år, lenge før druen oppnår optimal modning.

Tidligere, under kooperativenes storhetstid, var avlingene store. Man høstet tidlig for å unngå råte og berge avlingen. Resultatet ytte hverken området eller druen rettferdighet. Det gjorde heller ikke flere vinprodusenter i regionen, da de i et forsøk på å redde næringsgrunnlaget valgte å lagre baga på franske eikefat på 1990- og 2000-tallet.

– Jeg vil lage én vin i Bairrada som nok aldri har eksistert før. Men jeg er inspirert av vinprodusenter før meg og bagavinene som ble laget på 1940-tallet. Da var de lette og delikate med høy syre og lav alkohol, og hadde en utrolig lagringsevne, sier Dirk van der Niepoort.

Han har fått med seg skepsisen. At Douro-dalens og Portugals mest kjente vinprofil kjøpte én vingård – Quinta de Baixo – i underdog-området Bairrada lenger sør, har ikke gått upåaktet hen. Flere har kritisert vinene hans derfra for å smake mer av Niepoort enn av Bairrada.

– Friskhet, syre, lav alkohol og letthet er bagas karakter. Det er ikke den enkleste druen i verden å dyrke, den må ikke produsere for mange klaser, som den har en tendens til å gjøre. Men klarer man å temme den, og plukker til rett tid, er Bairradas kalkholdige jordsmonn sammen med druen baga kanskje det beste terroiret i hele Portugal, sier han.

91

Navn: Poeirinho 2017

Produsent: Niepoort , Beira Atlântico , Portugal

Pris: 319,00 Varenummer: 2941101 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winetailor AS

Floral duft med hint av lær, tre, plommer og rips. Frisk syre med en delikat lett moden og lett sødmefull frukt. Lette tanniner i finish. Sammensatt og kjøttfull med en nydelig lengde og balanse. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.