- Kan se ut som det er en hype

Tekst
INGEN STJERNE. Restaurant Re-naa i Stavanger og kokk Sven Erik Renaa. 
                      Foto: Tommy Ellingsen

INGEN STJERNE. Restaurant Re-naa i Stavanger og kokk Sven Erik Renaa. Foto: Tommy Ellingsen

Full forvirring om hvilke byer og restauranter som egentlig er vurdert av Michelin-guidens representanter.

Torsdag morgen offentliggjorde Michelin-guiden sin nye guide til de nordiske landene – som for første gang også inkluderer restauranter utenfor hovedstedene.

Listen inneholder ingen endringer for norske restauranter. Maaemo beholder sine to stjerner, og Fauna, Statholdergaarden og Ylayali beholder alle én stjerne i den prestisjetunge guiden.

Spenningen var på forhånd høy på restaurantene utenfor Oslo som hadde en sjanse til å bli Michelin-restauranter for første gang. Etter at stjernen glapp, sier Sven-Erik Renaa, som driver REE-NAA i Stavanger, følgende til DN:

- Ingen overraskelser for oss, da de ikke har vært her i Stavanger engang, hevder han.

Etter det DN forstår, er det ikke alltid Michelin-anmelderne gir seg til kjenne. Michelin-redaktør Rebecca Burr sier torsdag ettermiddag at de har konsentrert seg om de største byene, men også gjort «research» utenfor.

Kritisk

Kjøkkensjef Renaa serverer nordiske råvarer i moderne luksusinnpakning. Gourmetrestauranten i Stavanger har nylig fått en ansiktsløftning. Renaa driver også den tilliggende Matbaren med et lavere prisnivå. Han er nå blitt kritisk til hele årets Michelin-guide.

- Det kan se ut som det er en hype at det skal være en nordisk guide? Det jo mye under stjernene i guiden som beskriver gode spisesteder – bib gourmand og bestikk . Michelin sin misjon er at de skal være en reiseguide. Det kan se ut som at de har tatt for seg noen få byer, spesielt Malmø og Århus. Fäviken burde ha fått minst to stjerner, mener han.

- Litt forundret

Ivar Neteland, daglig leder ved Engø Gård på Tjøme, spekulerer på det samme.

- Jeg tror ikke de har vært her, det har ikke gjort seg til kjenne nei, sier han til DN.

Restauranten på Tjøme har i en årrekke fått skryt for å holde Michelinnivå.

- Jeg er litt forundret over at de ikke har vært utenfor Oslo. Men siden ingen andre steder er nevnt så har de nok ikke vært utenfor Oslo.
Noen andre byer burde vært representert, men vi er glad over at vi er blir nevnt, sier Neteland.

Uten forhåpninger

Heidi Bjerkan kjøkkensjef og eier av restaurant Credo i Trondheim sier hun ikke hadde noen forhåpninger.

- Jeg er jo i restauranten hver dag og har merket at de ikke har vært på besøk i Trondheim, hevder hun.

Credo i Trondheim har vært en het kandidat til en stjerne for sin mat med trønderske råvarer.

-  White Guide  dekker hele Skandinavia, og for å ta opp konkurransen burde også Michelin begynne å reise mer rundt i hele den store regionen, sier Bjerkan som også synes det er merkelig at Michelin ikke har med Fäviken i sin guide.

Til NRK sier imidlertid Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis, at de har besøkt byene Bergen, Stavanger og Trondheim, men at de ikke fant det nivået de hadde håpet på. - Men det er nok bare et tidspørsmål før det skjer. Jeg tror kjøkkensjefene er motiverte av Michelin, sier han.

 

LES: Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne

Les alt om årets nordiske Michelin-stjerner:
Her er årets stjernerestauranter
- Skuffende og latterlig
- Kan se ut som det er en hype
Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»
Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne
Stenger dørene - beholder stjerne
Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret
Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?
 

Dette er de norske restauranter med stjerne i Guide Michelin Nordic Cities 2015:

To stjerner i Oslo: Maaemo

En stjerne i Oslo: Fauna, Statholdergaarden, Ylayali

Bib Gourmand i Norge:

Restauranteik og Oro Bar & Grill.

TO STJERNER: Maaemo havnet i 2012 i Michelinguiden med to stjerner, etter kun 15 måneders drift. Foto:

TO STJERNER: – Det er helt fantastisk å få holde den plassen vi har i norsk gastronomi, sier kjøkkensjef Espen Holmboe Bang torsdag. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna åpnet dørene i 2013, og fikk raskt en Michelinstjerne. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna-kjøkkensjef Björn Svensson (til høyre) hadde tidligere en stjerne i restaurant Oscars gate. Her sammen med kjøkkensjef-kollega Jo Bøe Klakegg og Anne Heggberget. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelinstjerne helt siden 1998. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Statholdergaarden er mer tradisjonell enn de andre med stjerner, og kombinerer norske råvarer med fransk kokekunst ispedd asiatiske detaljer. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Restaurant Ylajali er oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse, og fikk sin første stjerne i 2014. Foto: Thomas Haugersveen

EN STJERNE: Under Even Ramsviks ledelse serverer Ylajali nordisk mat i en meny som presenteres som en roman. Nylig ble det kjent at Ylajali stenger dørene rett før jul. Foto: Thomas Haugersveen

BIB GOURMAND: Restaurant Eik beholder utmerkelsen, som som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Foto:Luca Kleve-Ruud

BIB GOURMAND. Oro Bar & Grill beholder også utmerkelsen. Foto:Mikaela Berg

MISTET UTMERKELSE: – Det har med pris å gjøre. Når prisen ikke er den rette, faller du ut, sier Niklas Johansson (til høyre) på Lille B, som mistet Bib Gourmand-statusen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

111

Les mer om mat og drikke på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

DNs vindatabase - her finner du de beste vinen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk