Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Store Michelin-forventninger blant Norges stjernekokker

Tekst
Store forventninger. Det ble en skuffende stjernehøst for norske restauranter da Michelin-sjef Michael Ellis presenterte sin første Nordiske guide ifjor. I år er forventningene nok en gang store i forkant av lanseringen av den røde guideboken. Foto: Thomas Haugersveen

Store forventninger. Det ble en skuffende stjernehøst for norske restauranter da Michelin-sjef Michael Ellis presenterte sin første Nordiske guide ifjor. I år er forventningene nok en gang store i forkant av lanseringen av den røde guideboken. Foto: Thomas Haugersveen

I morgen avsløres restaurantene som er med i Michelin Nordic Guide 2016.

Skuffelsen var stor blant Norges restaurantelite da Michelin-guiden for første gang ifjor kom med egen guide for Norden, Nordic Cities 2015. En guide som viste seg å bare inneholde to nye byer i tillegg til de sedvanlige hovedstedene og Gøteborg: Malmö og Århus. Fra Norge var bare Oslos restauranter med i den den nye guiden.

Fakta: Michelin-guiden

  • Utgitt av bildekkprodusenten Michelin første gang i 1900 som en guide for franske bileiere.
  • Gir fra en til tre stjerner.
  • Tre stjerner gis til en restaurant som har et eksepsjonelt kjøkken og er verdt en egen reise.
  • To stjerner gis til en restaurant med utmerket mat som det er verdt å ta en omvei for.
  • En stjerne gis til en restaurant som er veldig god i sin kategori.
  • I tillegg kommer «Bib Gourmand» – som er god matlaging til moderate priser.

– Michelin er mystisk og mytiske og skaper masse buzz for ingenting. Ingen restauranter med tre stjerner i Norden er skuffende og latterlig. At Noma ikke får, er rart, sa Eyvind Hellstrøm rett etter at innholdet i Michelins første nordiske guide var avslørt.

Les også:Stenger nok en Michelin-restaurant

DRØMMER OM STJERNEDRYSS

Også i år er det store forventinger til nye norske og nordiske Michelin-stjerner.

– Jeg drømmer om et stjernedryss over Norden, sier Bent Stiansen. Foto: Gunnar Blöndal

– Jeg drømmer om et stjernedryss over Norden, sier Bent Stiansen. Foto: Gunnar Blöndal

– Jeg har tre forventninger, eller rettere sagt drømmer om guiden som kommer ut i morgen. Jeg drømmer om stjernedryss, sier Bent Stiansen, som driver restauranten Statholdergaarden i Oslo. Han har hatt én stjerne i Michelin-guiden siden 1998.

– For det første så drømmer jeg om at vi skal få de første restaurantene med tre stjerner i Skandinavia. Jeg tror ikke Michelin-guiden kun gir én restaurant tre stjerner hvis de først skal gjøre dette. Og jeg håper de gir tre stjerner til én restaurant hver i de Skandinaviske hovedstedene. Geranium er mest aktuell i København, da Noma for tiden er i Australia, og har sagt at de stenger der de er nå for å åpne med et nytt konsept i 2017. I Stockholm er det Restaurant Frantzén som er mest aktuell for tre stjerner. I Oslo er det Maaemo, som jeg håper rykker opp fra to til tre stjerner. Alle disse restaurantene fortjener tre stjerner i Michelin-guiden, slår Stiansen fast.

Hans andre drøm er at Michelin-guiden endelig utvider sitt område.

– Det ligger nok av perler utenfor de største byene, og som ville hatt stjerne i Michelin-guiden hvis de lå i Frankrike eller i Tyskland. Henne Kirkeby Kro og Falsled kro i Danmark er blant disse. Jeg håper de har vært i Stavanger og at Re-Naa får en stjerne. Den er blant Norges tre beste restauranter, sier Stiansen, og føyer til:

– For det tredje så håper jeg selvsagt at vi beholder vår ene stjerne og at Kontrast i Oslo får en stjerne i Michelin-guiden. Men man vet aldri. Michelins veier er uransakelige.

KAN BLI FØRST MED TRE

Får Maaemo, og kjøkkensjef Esben Holmboe Bang, tre stjerner i årets utgave av Michelin-guiden? Foto: Elin Høyland

Får Maaemo, og kjøkkensjef Esben Holmboe Bang, tre stjerner i årets utgave av Michelin-guiden? Foto: Elin Høyland

Maaemo havnet i guiden med to stjerner i 2012, etter bare 15 måneders drift. Nå kan den bli den første restauranten i Norge som får tre stjerner.

– Har dere registrert om det har vært mer besøk enn normalt fra Michelin-guidens inspektører i løpet av det siste året?

– Vi har faktisk ikke oversikt over hvor mange besøk vi har hatt. Vårt fokus er på å levere en enestående og personlig opplevelse, svarer kjøkkensjef Esben Holmboe Bang på epost til Smak.

– Hvilke forventninger har du til guiden som kommer ut i morgen, for deres egen del, og for resten av Norden?

– Jeg håper selvfølgelig på at alle dyktige kolleger i Norden kan skåle litt ekstra i morgen, skriver han.

Får han Michelin-stjerne i år? Foto:Tommy Ellingsen

Får han Michelin-stjerne i år? Foto:Tommy Ellingsen

FØRSTE STJERNE UTENFOR OSLO?

En av restaurantene som var savnet i fjorårets guide, i alle fall blant Norges elitekokker, var Stavanger-restauranten Re-Naa.

– Michelin-guiden må komme seg ut på landsbygda! Og at de ikke har tatt med Stavanger, som er Norges mest internasjonale og dynamiske restaurantby, er hårreisende. – De har ikke fulgt mye med i timen, sa Eyvind Hellstrøm etter lanseringen av den nordiske guiden ifjor.

Nå tror imidlertid Sven Erik Renaa at han har hatt besøk av de mystiske inspektørene.

– Jeg er ganske sikker på at det har vært inspektører fra Michelin-guiden her flere ganger i løpet av det siste året, sier Renaa, som står bak grytene på den lille restauranten ved kulturhuset Sølvberget.

– Jeg har jo bare 20 sitteplasser, og man legger fort merke til et ettmannsbord med en usedvanlig interessert gjest, som tar bilder og studerer menyen nøye, sier Renaa, som understreker at ingen fra Michelin-guiden har introdusert seg for ham, men tror guiden denne gang har vært mer ute i hele landet.

– Men det er klart at vi er utrolig spente før presentasjonen av guiden i morgen, sier han.

Heidi Bjerkan, daglig leder og kjøkkensjef på Credo i Trondheim, har samme erfaring som Renaa.

– Jeg er ganske sikker på at vi har hatt en inspektør fra Michelin-guiden i restauranten. Men ingen har presentert seg for oss, sier hun.

Følger du med på Smak.no i morgen får du vite hvilke restauranter som får stjerner, bestikk og Bib-gourmand i Michelin Nordic guide 2016.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.