Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne

Tekst
UTEN STJERNE. Magnus Nilsson i Fäviken Magasinet. Foto: Ivar Kvaal

UTEN STJERNE. Magnus Nilsson i Fäviken Magasinet. Foto: Ivar Kvaal

- Det har vi visst hele tiden, sier mannen bak den avsidesliggende restauranten.

Fäviken Magasinet i nordsvenske Järpen er rangert som verdens 19. beste på listen The World`s 50 Best Restaurants, som regnes som en av konkurrentene til Michelinguiden. Til manges store overraskelse og skuffelse er den ikke nevnt i den nye Michelin-guiden.

Magnus Nilsson, mannen bak den avsidesliggende restauranten, sier derimot at han ikke er overrasket over at hans restaurant ikke har fått ta del i stjernedrysset

-  Det har vi visst hele tiden. De har aldri sagt at de skal gjør en guide for hele Norden, det er fortsatt «The main Nordic cities». Järpen kan knapt regnes som en city, sier Nilsson til DN.

- Ikke viktig

I Norge var spenningen på forhånd høy på restaurantene utenfor Oslo som hadde en sjanse til å bli Michelin-restauranter for første gang. Umiddelbart etter offentliggjøringen, begynte spekulasjonene på hvilke byer og restauranter som egentlig er vurdert av Michelin-guidens representanter.

- De har heller aldri vært her så vidt vi vet. Jeg tror ikke det er en stor overraskelse for bransjen heller. De som er overrasket, det er bare fordi de ikke vet hvordan det fungerer, sier Nilsson i Sverige.

- For oss er det ikke så viktig heller. Det er kjempekult for de som får stjerner, og jeg hadde vært veldig glad om vi også fikk en stjerne. Men om det var viktig for meg, hadde jeg ikke drevet restaurant her, da hadde jeg gjort det et annet sted, legger han til.

- Stor region

Nilsson tror det er rent praktiske grunner til at den nordiske guiden dekker så få byer.

- Norden er en veldig stor region med lite folk og ganske få restauranter. De må bestemme seg for  hva  de skal gjøre her, de er kanskje ikke motivert for å besøke hver eneste småby i hele Norden, sier han.

Hvor mange restauranter finnes det egentlig som har potensial?

- Jeg tror det er et for stort prosjekt for for lite innhold, svarer Nilsson.

Han sier videre at guiden helt sikkert tar kommersielle hensyn.

- Hvem skal kjøpe denne guiden som koster enormt mye å produsere? Det er få som reiser til Norden. Det er et lite, lite publikum. Main cities of Europe har de gjort lenge, så de har oversikt over de fleste restaurantene i byene. Da er ikke de nordiske byene en stor investering. Jeg tror ganske enkelt det er slik det er.

Etter det DN forstår, er det ikke alltid Michelin-anmelderne gir seg til kjenne. Michelin-redaktør Rebecca Burr sier torsdag ettermiddag at de har konsentrert seg om de største byene, men også gjort «research» utenfor.

Les alt om årets nordiske Michelin-stjerner:
Her er årets nordiske stjernerestauranter
Stenger dørene - beholder stjerne
- Skuffende og latterlig
- Kan se ut som det er en hype
Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret
Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?

Les mer om mat og drikke på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

DNs vindatabase - her finner du de beste vinene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.