Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Moderne indisk

Samosa

– Kyllingvinger blir aldri feil
Oppskrift på samosa

Oppskrift på samosa

-
+

Samosa

  • 150.00 g poteter
  • 200.00 g frosne grønne erter
  • 1.00 ts malt spisskummen
  • 2.00 ts finkuttet ingefær
  • 2.00 ts finkuttet hvitløk
  • 3.00 stk grønne chili (røde går også helt fint)
  • 0.50 ts gurkemeie
  • 5.00 ss sitronsaft
  • 1.00 stk rødløk
  • 1.00 ss finkuttet fersk koriander
  • 1.00 ss malt koriander
  • 1.00 ts paprikapulver (helst røkt)
  • 1.50 ts chilipulver
  • 2.00 ts chaat masala-krydderblanding (kan sløyfes eller byttes med en blanding av salt, ingefærpulver og chilipulver)
  • 1.00 ss mild madras-krydderblanding (kan sløyfes eller byttes med en blanding av like deler sennepsfrø, malt koriander, spisskummen, kanel, gurkemeie og kardemomme)
  • 1.00 ss salt (smak til med mer hvis du bytter chaat masala og mild madras)
  • 1.00 stk egg

Samosa-deig

  • 300.00 g hvetemel
  • 1.00 dl vann (mer ved behov)
  • 2.00 ss brunet smør
  • 3.00 ts salt

Nok til åtte til ti stykk. Man kan lage egen samosa-deig (se oppskrift under), men det er enklere å bruke rispapir som selges i butikken.

Slik gjør du

Kok potetene møre i lettsaltet vann. Varm opp de frosne ertene.

Bland alt av krydder i en bolle.

Finkutt rødløk, chili, koriander, ingefær, hvitløk og putt dem i en bolle sammen med sitronsaften.

Sil av potetene og ertene og ha dem i en tredje bolle. Mos erter og poteter til en grov blanding og tilsett de ferske råvarene. Bland sammen godt. Tilsett resten av ingrediensene og miks godt sammen.

Knekk egget i en liten bolle eller et glass, det skal brukes som lim for rispapiret. Legg litt av fyllet midt på et rispapir. Må rispapiret fuktes, så gjør dette først. Brett det sammen til en trekant. Hvis dette er vrient, kan de rulles sammen som en vårrull.

Friter på 190 grader til samosaen er gyllen. Uten frityr: stek på høy varme i ovnen. Pensle med litt olje for ekstra crunch.

Samosa-deig

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett brunet smør og vann. Miks alt godt sammen med hendene. Deigen skal bli ganske hard og litt tørr, men juster gjerne med litt mer vann om det trengs.

Ha plast over bollen og sett deigen et kjølig sted i tre timer.

Kjevle ut deigen til en liten sirkel, ta en kniv og del den i to.

Rull deigen sammen som et kremmerhus, slik at det blir en spiss i den ene kanten. Bruk gjerne vann eller egg som lim.

Ha i fyllet og fest kantene sammen. La samosaen hvile i omtrent 30 minutter så deigen blir litt tørr. Frityrstek på 180 grader i fire–fem minutter. Snu jevnlig så samosaen får en brun og gyllen farge. Samosaen kan også stekes i ovn. 

Server gjerne med søt yoghurt og tamarind-chutney/mango-chutney tilsatt sitron (se oppskrift på aloo chaat).