Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Pintxos er den nye tapasen

Foto
En ekte pintxosbar skal være litt røff i kantene, ifølge restaurantsjef på Txotx, Jessica Senning. Her sammen med kjøkkensjef Mats Vaulen, souschef Tim Ekblad og barsjef Shadrack Memgård.

En ekte pintxosbar skal være litt røff i kantene, ifølge restaurantsjef på Txotx, Jessica Senning. Her sammen med kjøkkensjef Mats Vaulen, souschef Tim Ekblad og barsjef Shadrack Memgård.

Pintxos er den nye tapasen. Denne uken åpnet pintxos-baren Txotx bak Schoushallen i Oslo.

Pintxos med krabbe og pimiento skal bli fast inventar på Txotxs meny.

Pintxos med krabbe og pimiento skal bli fast inventar på Txotxs meny.

Pintxos, txakoli og ikke minst hvordan uttale «tx» - det er bare å lære seg de baskiske ordene for tapas, baskisk musserende vin og at tx uttales «ch» som i «chacha», for nå har Oslo fått sin første pintxosbar som også er åpen utover natten.

– Vi vil komme så nær en klassisk pintxosbar som mulig. I planleggingsarbeidet har vi forsøkt å ikke gjøre det for stylet, sier restaurantsjef Jessica Senning.

Hun står blant blondt tre og svart metall på betonggulvet i et tidligere lagerlokale rett bak Schous-hallen, der Nevzat Arikans restaurantgruppe lenge har planlagt en pintxosbar.

I bakgården til trattoria Popolare og Schouskjelleren har pintxosbaren Txotx åpnet.

I bakgården til trattoria Popolare og Schouskjelleren har pintxosbaren Txotx åpnet.

Gammelt lagerlokale

Med et nytt lager å plassere alt rotet på, samtidig som en del ansatte fra nedbrente Nedre Foss Gård var tilgjengelige, fikk pintxos-drømmen nye bein å stå på. Med egenimportert vin og sider skal baren gjøre baskisk mat og drikke kjent for Oslo-folk.

Snacks på tannpirkere

Pintxos er baskernes tapas, små godbiter servert som tiltygg til txakolien eller sider, holdt sammen med tannpirkere som samles sammen når regningen skal betales.

Patatas bravas, sardiner og tunfisk med sprøtt svor står på menyen enn så lenge.

Patatas bravas, sardiner og tunfisk med sprøtt svor står på menyen enn så lenge.

Mats Vaulen er kjøkkensjef og har allerede tanker om hvilke pintxos som vil bli gjengangere på menyen.

– Vi vil at menyen skal rullere så mye som mulig. Men pimientos fylt med krabbe kommer til å være en gjenganger. Spyd med ansjos, oliven og gildas finner man på alle pintxosbarer i hele Baskerland. Tortilla vil alltid stå der. Jeg har også lyst til å prøve at folk bare kan kjøpe seg en boks med hermetikk, småansjoser, boquerones eller torskekjaker som serveres rett til gjesten, sier Vaulen.

– Spørsmålet er om folk er villige til å kjøpe det. Hermetikk klinger ikke like bra her som der, hvor de jobber med kvalitetsprodukter, legger han til.

Pintxos og raciones

All mat bestilles i baren, enten det er de kalde rettene gjestene bare kan plukke av eller varme pintxos og litt større «raciones». Bordbestilling er bare lov for større grupper, som kan sitte på et langbord med plass til 30.

- Vi har skjenkerett til 03, og pintxosen står jo der selv om kjøkkenet er stengt. Det er mange som blir litt sultne utpå natten, og da er man ikke alltid så klar for chilinøtter, sier Senning.

Nabolagsrestaurant på andre siden av byen

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.