Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lagret. Fatlagret norsk øl er Polets beste ølnyhet i mai.

Lagret. Fatlagret norsk øl er Polets beste ølnyhet i mai.

Polets beste ølnyhet er fra Telemark

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fredag lanserte Vinmonopolet en rekke ølnyheter. Vi har testet 70 av dem, og de fatlagrede ølene er best.

Fruktige, komplekse og fatlagrede. Det er generelt mye smak i ølene som lanseres nå i mai. Ølstiler som ipa og stout får følge av en rekke gode fatlagrede varianter.

Å fatlagre øl er en gammel tradisjon som de senere år er blitt en trend mange av bryggeriene har kastet seg over. Tidligere ble fat brukt av praktiske årsaker, mens det i dag bevisst brukes for å tilføre ølet ønskede egenskaper.

Trippelfermentert

Ulike fat gir ulik karakter til ølet, og blant nyhetene ser vi at det er benyttet brukte konjakk- og whiskyfat i tillegg til ulike typer fat brukt i vinproduksjon. Med stort hell. Kvaliteten som leveres er gjennomgående høy.

Fra Belgia kommer trappistølet Chimay Trappist Blue Grande Réserve Whisky. Trappistøl er ikke en egen ølkategori, men betyr at ølet er brygget i et kloster av trappistmunker. Chimay er et av Belgias trappistbryggerier og befinner seg i klosteret Scourmont i Chimay.

Chimay Trappist Blue Grande Réserve Whisky er trippelfermentert, hvorav den andre fermenteringen har foregått på brukte whiskyfat. Ølet har en aromatisk, vinøs duft med frukt, nøtter og søt karamell. Den er fyldig og kompleks på smak med en god munnfølelse og kan med fordel prøves til ost.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Godt norsk

Lindheim Farmer's Reserve Beer Burgund er en av nykommerne i Farmer's Reserve-serien fra Gvarv i Telemark. Det er en blend av spontangjæret øl og øl som har fått syrne på gamle bourbonfat, tilsatt kirsebær.

Resultatet er et øl som dufter av modne røde bær med hint av fat. Det har en kompleks smak med mye fruktighet og høy god syre med en lang, frisk ettersmak.

Nytes aller best alene.

* (Vilkår)