Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ingen andre ølstiler selger i nærheten så mye som den lyse lageren på sommeren. I årets julislipp har polet funnet frem to klassiske tsjekkiske lagerøl og to norske håndverksvarianter.

Ingen andre ølstiler selger i nærheten så mye som den lyse lageren på sommeren. I årets julislipp har polet funnet frem to klassiske tsjekkiske lagerøl og to norske håndverksvarianter.

Dette ølet er omtrent så klassisk og rent som man kan få det

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

DN har testet sommerens ølnyheter.

Vinmonopolet fokuserer på lyst lagerøl i sitt julislipp og det er også helt på sin plass når det nå er sommer og ferie for de fleste. Når det kommer til sommerøl så er det nemlig ingen andre ølstiler som selger i nærheten av så mye som den lyse lageren. I slippet har polet funnet frem to klassiske tsjekkiske lagerøl og to norske håndverksvarianter.

Skal man snakke om lagerøl og lagerølets historie må man innom Tsjekkia. Det var allerede i 1842 at det første lyse lagerølet ble brygget i byen Plzen og etter kort tid var dette det klart foretrukne ølet over store deler av Europa. Fremdeles er over 90 prosent av ølet som selges i Norge brygget etter inspirasjon fra dette tsjekkiske ølet.

Staropramen brygges i Praha og bryggeriet er det nest største i landet med en historie som strekker seg tilbake til 1860-tallet. Det er en klassisk lys lager med flotte aromaer av frukt, malt og urter. Smaken er frisk og sitter lenge. Dette er omtrent så klassisk og rent man kan få det og det er et øl som både fungerer som tørsteslukker en varm sommerdag og som følge til sommerens grillede svineretter.

Tørrhumlet lager

Lagerøl er noe man i hovedsak forbinder med de store industrielle bryggeriene, men det er også lagerøl å få tak fra kreative håndverksbryggere.

Ægir Bryggeri i Flåm bidrar med sin Dry-Hopped Maibock i julislippet og som navnet tilsier er det et øl med fokus på humle. Dry-hopping, eller tørrhumling som det heter på norsk, vil si at man tilsetter humle under gjæringen, noe som gir ekstra mye humlearoma til ølet. Dette vises godt i dette ølet som har masse deilig aroma av tropiske frukter og urter. Det har flott konsentrasjon og en god lengde og er et øl som gjerne kan prøves til litt krydrede svin- eller kyllingretter.

Det lanseres også andre øl i slippet, og best av disse er Kinn Bryggeris Uår. En saison med masse frisk frukt og krydder på smak: En perfekt allround matøl. Den kan også godt nytes for seg selv. På flasken kan vi lese: «2020 vil gå inn i historiebøkene som eit uår, og la oss håpe det blir med det eine».

Nye lagerøl i basisutvalget:

87

Navn: Ægir Dry-Hopped Maibock

Produsent: Ægir Bryggeri , Vestland , Norge

Pris: 49,90 Varenummer: 11940702 Utenfor sortiment, Importør: Cask AS

Dufter av tropiske frukter, høy og urter. Fruktig og konsentrert smak med en lett humlebitterhet i ettersmaken. God lengde. TW

86

Navn: Staropramen

Produsent: Pivovary Staropramen , Øvrige , Tsjekkia

Pris: 38,90 Varenummer: 11987002 Basisutvalget, Importør: Cask AS

Dufter av moden sitron, malt og nøtter. Maltpreget smak med en fin friskhet og en lett urtepreget avslutning. Klassisk lager. TW

86

Navn: Jikiun Triple Decoction Imperial Pilsner

Produsent: Jikiun Holdings AS , Agder , Norge

Pris: 47,90 Varenummer: 11987402 Utenfor sortiment, Importør: Fludium AS

Konsentrert duft med preg av malt, nøtter og moden tropisk frukt. Fyldig smak med med fin konsentrasjon. Lett bitterhet i ettersmaken. God lengde. TW

82

Navn: Bohemia Regent Premium

Produsent: Bohemia Regent , Øvrige , Tsjekkia

Pris: 45,90 Varenummer: 11982102 Utenfor sortiment, Importør: Alembik AS

Maltpreget duft med preg av nøtter og tørket tropisk frukt. Lett, maltpreget smak med en noe kort utgang. TW

Andre ølnyheter i juli:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.