Test av tre nye eksklusive øl fra «Burning sky» og er av typene Blended Stock Ale, Les Amis du Brassage og Monolith.

Test av tre nye eksklusive øl fra «Burning sky» og er av typene Blended Stock Ale, Les Amis du Brassage og Monolith.

Eksklusiv fatlagret øl

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vil du sikre deg en flaske av Burning Sky Les Amis du Brassage må du være rask. Det eksklusive ølet er smaksrik, fruktig og særdeles kompleks.

På en gammel gård like utenfor Brighton startet Mark Tranter sitt eget lille bryggeri i 2013. Den tidligere kunststudenten vokste opp i et hjem hvor pubbesøk og hjemmebrygging var en del av hverdagen og det var interessen for brygging som gjorde at han under studietiden på midten av nittitallet fikk jobb i det, den gangen, lille bryggeriet Dark Star. Etter 17 år som sjefsbrygger med stor suksess, forlot han Dark Star og startet Burning Sky for å gjøre noe eget.

Øl på fat

Mark Tranter liker å utforske gamle ølstiler og belgisk surøltradisjon og Burning Sky fikk som første bryggeri i England installert store eikefat, oak foudres. I 2017 var bryggeriet også det første i England til å få på plass en coolship, et stort åpent kar for rask nedkjøling av vørteren. Dette bruker de nå i produkjonen av øl i lambic-stil da vørteren får en stor åpen overflate som gir perfekte forhold for spontangjæring.

Selv om hovedfokuset til bryggeriet er på fatlagrede øl brygges det også partier med ulike pale ales. Selv sier de at det er for å kunne betale regningene, men også pale alene høster mye god kritikk.

Polnytt

Tre av Burning Skys fatlagrede øl lanseres blant Vinmonopolets marsnyheter. Les Amis du Brassage er en saison som har vært fatlagret i tre år og deretter blendet med en lambic. I tillegg til maltet bygg er den tilsatt hvetemalt, maltet havre, rooibos te, rosépepper og nyperose. Resultatet er en smaksrik, fruktig og særdeles kompleks og frisk saison. Den kommer i svært begrenset parti med kun 200 flasker tilgjengelig så her må man være raskt ute om man ønsker å sikre seg en flaske.

Blended stock ale er en gammel engelsk ølstil som ble brygget for lagring. Det var vanlig å blande den med en annen øl før servering og det er også det Burning Sky har gjort med sin Blended Stock Ale. Den har vært lagret på eik i 18 måneder og er blendet med Burning Skys Flander Red. Ølen er maltrik med god fylde og aromaer av tropisk frukt og en lett bitterhet i ettersmaken. Et lite hint av bourbon kommer fra Flander Red som har vært lagret på bourbonfat. En flott øl som vil ha godt av litt lagring for å bli enda mer balansert.

Burning Sky Cherry Monolith er en mørk øl lagret på brukte chiantifat. De siste tre månedene av lagringen er det tilsatt syrlige kirsebær noe som gir ølet en fruktig og syrlig karakter. En fyldig smak av brent kaffe er godt balansert med friskheten av de syrlige bærene.

I tillegg til de tre nyhetene som er håndtappet på 0,75 flasker kommer også Burning Sky Saison de Fête. En ikke-fatlagret saison med mye frukt og krydder som er tilgjengelig på 0,33 flasker.

* (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk