Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Boks er best for både bryggeriene, miljøet og kunden

Tekst
Foto
Norske bryggerier lanserer nå stadig oftere sine øl på boks. Foto: Øystein Klock

Norske bryggerier lanserer nå stadig oftere sine øl på boks. Foto: Øystein Klock

Flere norske håndverksbryggerier lanserer øl på boks

– Man forbinder gjerne øl på boks med billige, kommersielle ølsorter, ikke håndverksbrygg. Min jobb er å knuse den myten, sier Evan Lewis, gründer og sjefsbrygger hos Ægir Bryggeri.

Håndverksbrygg på boks har lenge vært en trend på det amerikanske markedet. Nå inntar også ølbokser fra norske mikrobryggeri landets barer og butikkhyller.

Ægir Bryggeri er en av dem som like godt har skiftet ut hele sortimentet sitt fra flaske til boks, med unntak av et par spesialøl.

– Boksen er best for både bryggeriene, miljøet og kunden, sier Lewis.

Her er det beste ølet med lite eller ingen alkohol. Smaks store test av alkoholfritt øl og lettøl

– Øl er ferskvare og kvaliteten går nedover om den utsettes for oksygen eller sollys. Med boks slipper man de problemstillingene. Det er også en stor miljøfordel siden aluminiumsbokser har pant, er lettere i vekt og greie ved stabling. Nå går det to ganger så mange bokser på en bil som med flaske.

Ægir sin boksøl skiller seg ikke bare ut med nytt design og format, men har også et topplokk som kan rives helt av, slik at ølboksen fungerer som et glass.

ØL PÅ TUR

– En boks med øl er perfekt å ha med i sekken på tur. Den er lett, blir fort kald i bekken og knuser ikke, sier Jeanette Lillås, eier og daglig leder av Voss Bryggeri.

Når de lanserer sin bokslinje på Vinmonopolet senere i år, blir de Norges minste håndverksbryggeri som hiver seg på ølboks-trenden.

– Det blir spennende å se hvordan tradisjonsrik øl på boks blir mottatt, sier Lillås, som lanserer både amerikanskinspirert øl og norsk tradisjonsøl med lokale ingredienser som einer og gjærsorten, kveik.

– Vi hadde vurdert boks i flere år før vi lanserte det første ølet i fjor, sier Tom Young, markedsansvarlig i Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø, som nå supplerer med tre, nye øltyper på boks.

– En av fordommene boksøl gjerne møter er at det smaker av metall. Moderne bokser har et belegg på innsiden slik at ølet aldri kommer i kontakt med metallet, sier young.

Han tror det bare er et tidsspørsmål før flere mikrobryggerier vil lansere øl på boks.

– Investeringen i tappelinjer for boks er imidlertid større enn tilsvarende for flasker, så dette er nok hovedårsaken til at de fleste ennå leverer øl på flaske.

Lage drink av ølet? Øl + sitronbrus = Shandy

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner