Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klostrene har lange tradisjoner som ølbryggere. Her er noen av de nye klosterølene fra Polet.

Klostrene har lange tradisjoner som ølbryggere. Her er noen av de nye klosterølene fra Polet.

Ølet som var tryggere og sunnere enn vann

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Guds menn brygget det fordi det var tryggere og sunnere enn vann. Nå slipper Polet flere nye klosterøl.

Helt siden tidlig middelalder har munker brygget øl på klostre rundt om i Europa. Klostrene hadde ofte en viktig rolle ved å tilby øl til landsbyene som et trygt alternativ til vann, som ofte var forurenset. Ølet var i tillegg næringsrikt og tillatt å drikke under fasten.

Ønsker man å bli litt bedre kjent med klosterøl, er det et godt, lite utvalg Polet lanserer denne gangen.

Trappistøl og Abbeyøl

Bortsett fra den fellesnevneren at øl ble brygget av munker i klostrene, er ikke klosterøl en egen, definert stil. Maltpreg og sødme kan variere, så vel som innslaget av humle. Klosterøl er overgjæret øl, som også ettergjærer på flaske. De er gjerne rangert etter styrke og fylde: som enkel, dubbel, tripel og quadrupel. For ekstra fylde og sødme er det ikke uvanlig at det er tilsatt sukker. I dag skiller vi mellom ekte klosterøl, nemlig Trappistøl og Abbeyøl, eller bare klosterøl. Der Trappistølet må brygges av munker i et kloster, som og må være et av de godkjente Trappist-bryggeriene, er klosterøl et øl som er i samme tradisjonelle stil, men som kan brygges av alle. Ofte vises det til en eller annen historisk tilknytning til et kloster.

Suverene matøl

Klosterølene er ofte fyldige i smak, med flott maltpreg og en uttalt sødme, og de er suverene som matøl. Fargen kan være alt fra lys gyllen til brun og kobberaktig. Aromaene går ofte i karamell, sjokolade, banan, tørket frukt og krydder.

Tripel Karmeliet brygges etter en oppskrift som stammer fra 1679 og klosteret Carmelite i Dendermonde. Med en kompleks fruktig duft og en herlig fylde, går det godt til fyldige retter av fisk, som smørstekt eller grillet torsk.

Gulden Draak brygges av bryggeriet Van Steenberge, og navnet refererer til den gylne dragen som sitter på toppen av middelaldertårnet Belfry of Ghent. Historien sier at dragen ruvet i baugen på skipet til norske Sigurd Magnusson på hans tokt i år 1111. Ølet i seg selv viser også noe av dragens kraft med en alkoholstyrke på hele 10,5 og en imponerende fylde og smaksrikdom. Et ypperlig øl til kraftige kjøttretter av okse og lam.

Klosterøl nå tilgjengelig i basisutvalget:

88

Navn: Tripel Karmeliet

Produsent: Brouwerij Bosteels , Øvrige , Belgia

Pris: 64,90 Varenummer: 9235802 Bestillingsutvalget, Importør: Strag AS

Dufter av fersken, sitrus og lys malt. Noe urter. Fruktig smak med fint maltpreg og fylde. God lengde. TW

87

Navn: Palm Brugge Tripel

Produsent: Palm Breweries NV , Øvrige , Belgia

Pris: 39,90 Varenummer: 11492402 Utenfor sortiment, Importør: Beer Enthusiast AS

Fruktig duft med preg av søt banan, karamell og noe florale toner. Fruktig og smaksrik med fin friskhet. God lengde. TW

87

Navn: Van Steenberge Gulden Draak

Produsent: Brouwerij Van Steenberge , Øvrige , Belgia

Pris: 69,90 Varenummer: 7430102 Bestillingsutvalget, Importør: Brewery International AS

Dufter av karamell og tørket frukt med hint av kaffe og moden banan. Smakrik og fyldig munnfølelse med fin maltsødme og lengde. TW

Andre øl og brennevinsnyheter i basis:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.