Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nå løftes pilsen frem i solen igjen.

Nå løftes pilsen frem i solen igjen.

En hyllest til pilsen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

I to tiår har den måttet tåle nedlatende blikk. Nå løftes pilsen frem i solen.

Pils var lenge nærmest synonymt med øl her i landet. Etter de store industrielle bryggerienes inntog på 1800-tallet, tok det ikke lang tid før det lyse, tørre ølet fra byen Pilsen i Tsjekkia fikk fotfeste og etablerte seg som den store favoritten blant folk flest.

Man kunne vel knapt se for seg en eneste pubkveld, cupfinale eller grillfest uten den trofaste pilsen, og i 2001 utgjorde pilsen 98 % av nordmenns totale ølkonsum ifølge tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Men to tiår med ølrevolusjon, mikrobryggerier, øl-apper og bryggeripuber med titalls ølstiler på tapp, har satt sine spor og man hører en nesten unnskyldende tone når noen i sosialt lag drister seg til å si at de foretrekker en pils.

For hva har den å stille opp med mot weissen sour, farmhouse saison eller dry hopped double neipa?

Ganske mye.

Pils brygges med lys malt, pilsnermalt, er tørr og maltpreget i stilen og har en lett humlepreget frukt og eventuelt bare et hint av humlebitterhet i ettersmaken. Den gjør ikke for mye ut av seg, men er forfriskende og leskende når den serveres kald. Helt uten at man trenger å gjøre de store analyser.

Så, pust lettet ut alle dere som de siste årene har savnet pilsen! Nå får den sitt velfortjente fokus.

Håndverkspils

Det har egentlig vært der en stund. Et lite rop i ølforumet. Flere har følt på savnet etter den rene, tørre pilssmaken. Og mikrobryggeriene har hørt ropet. Flere satser nå på det undergjærede ølet og i god håndverkstradisjon løftes det frem med dedikasjon og stolthet.

Også Vinmonopolet følger opp og i maislippet er det nettopp håndverkspils som er i fokus. Tre bryggerier har sluppet inn i butikkhyllene med hver sin pils. Alle ufiltrerte og upasteuriserte, fruktige og nyanserte øl.

En etterlengtet hyllest av folkeølet.

86

Navn: Nøgne Ø Crossing Unknown Waters

Produsent: Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri , Agder , Norge

Pris: 45,90 Varenummer: 14103502 Basisutvalget, Importør: Nøgne Ø - Det Kompromissløse Brygge

Dufter av solmoden tropisk frukt, lys malt og nøtter. Fyldig og kremet munnfølelse med en fruktig utgang. Flott og ren pils. TW

86

Navn: St. Hallvards Brewers Edition New World Pils

Produsent: St. Hallvards Bryggeri , Oslo , Norge

Pris: 74,90 Varenummer: 14224702 Bestillingsutvalget, Importør: United Brands AS

Dufter av solmodne appelsiner og pasjonsfrukt. Noe grønne urter og malt. Fruktig og humlepreget smak med fin frisket og en tørr lett humlebitter ettersmak. Fruktig og flott pils. TW

85

Navn: Geiranger Bryggeri Friaren Pilsner Extra

Produsent: Geiranger Bryggeri , Møre og Romsdal , Norge

Pris: 46,90 Varenummer: 14223202 Basisutvalget, Importør: Blend Wines AS

Dufter av solmoden sitrus, lyst korn og grønne urter. Maltrik smak med fin fylde og en tørr utgang. Fyldig pils. TW

Andre øl i maislippet:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.