Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mye spennende øl blir tilgjengelig i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 24. mars.

Mye spennende øl blir tilgjengelig i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 24. mars.

Kun én flaske per kunde

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Det kan bli rift om flaskene når dette ølet for første gang slippes i Norge.

Mye spennende øl blir tilgjengelig i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 24. mars. Selv om både norsk øl og norsk mjød utmerker seg, er det likevel noen sjeldenheter fra Belgia det kan bli mest rift om i hyllene.

Brouwerij 3 Fonteinen er kjent for å lage noen av verdens beste surøl, og på onsdag blir øl fra serien Zenne y Frontera for første gang tilgjengelig i Norge. Litt ekstra spesielt er det, ettersom grunnleggeren av bryggeriet og en av de store forkjemperne for lambic og belgisk øltradisjon, Armand Debelder, gikk bort 6. mars etter lengre tids kreftsykdom.

Etter å ha vokst opp i familiens restaurant hvor de også blendet lambic i kjelleren, valgte Armand Debelder å starte sitt eget bryggeri i 1998 – i en tid der interessen for tradisjonelt belgisk surøl som lambic og geuze var historisk lav. Med et glødende engasjement for bryggeritradisjonen og fokus på det lokale og den naturlige prosessen, har Brouwerij 3 Fonteinen utmerket seg som et av de virkelig store kvalitetsbryggeriene for det syrlige ølet.

Naturlig prosess

Å lage en tradisjonell lambic krever tid og tålmodighet. Etter lang koketid skal ølet spontanfermentere. Det vil si at ølet ligger i åpne tanker og blir infisert av villgjæren som finnes naturlig i luften inne på bryggeriet. Ølet blir hverken filtrert eller pasteurisert, og brygges kun på kjølige netter i perioden oktober til mai. Ølet får så ligge i alt fra ett til fire år på eikefat, før øl fra ulike fat og ulik alder blendes. Ytterligere seks måneder med lagring på flaske må til for å få en ettergjæring. Hos 3 Fonteinen er gjennomsnittsalderen på ølet 2,5 år når det slippes på markedet.

Ettersom hele prosessen foregår naturlig med minst mulig menneskelig inngripen, blir hvert øl unikt med sitt eget uttrykk, aroma og konsentrasjon.

Jerez møter Brussel

Tre ulike blends fra serien Zenne y Frontera slippes nå for første gang i Norge. Navnet viser til elven Zenne, som renner gjennom Brussel og sherryområdet Jerez de la Frontera, og er et prosjekt der de utforsker hva ulike typer sherryfat tilfører ølene.

Ølet selges normalt sett kun via deres egen nettbutikk – ofte blir det utsolgt etter få minutter – og via utvalgte ølbarer.

De tre som har kommet til Norge, er blend 92, 93 og 94 fra årgangen 2018/2019 – alle har vært lagret på inntil elleve ulike oloroso- og amontilladofat.

Ølene er svært komplekse og balanserte, med flott syrlighet og fine nyanser innen smak og aroma. Strålende matøl som gjerne kan ligge årevis i kjelleren.

Det åpnes kun for salg av én flaske per kunde.

Perfekt mjød

Det er mange andre godbiter i dette slippet, og blant dem som utmerker seg mest, finner vi Le Grand Melange fra norske Lervig. Et mørkt, syrlig øl tilsatt kirsebærjuice fra Telemark. Et øl med herlig struktur som gjerne må prøves til de gode norske viltrettene.

Norsk mjød fortsetter å imponere, og mjødbryggeriet Marlobobo i Vestfold kommer nå med Glen Fyne Select. En bringebærmjød med en helt utrolig konsentrasjon og strålende balanse mellom syrlighet og sødme. Perfekt som et alternativ til dessertvin.

Ølene slippes i Vinmonopolets spesialbutikker før øl torsdag 24. mars.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.