Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

"Dufter rett og slett gjærkulturer på ville veier"

Tekst
Øl i mange varianter lanseres på syv spesialpol i morgen tidlig. Foto:

Øl i mange varianter lanseres på syv spesialpol i morgen tidlig. Foto:

I morgen lanseres 113 forskjellige småpartier med øl i Vinmonopolets spesialbutikker. Ikke alle smaker like bra.

Det lukter ikke alltid øl lenger, ei heller malt eller humle, men heller av sitrus, jordbær, urter og Brettanomyces. Og selv om flere av de nye øltypene er supertrendy, så smaker de ikke alltid like bra heller. Noen dufter rett og slett av dårlig håndverk og gjærkulturer på ville veier. Men det finnes også virkelig gode unntak.

Blant de 113 småpartiene av øl som gjør inntog i Vinmonopolets spesialbutikker i morgen, finnes både strålende øl og mindre heldige utgaver. Vi har testet halvparten av dem.

Surøltrenden

Kategorien som før fikk den jevne ølhund til å dra seg i skjegget, er nå stadig oftere å finne i utvalget fra kreative bryggere og fremoverlente restauratører som søker nye og spenstige kombinasjoner med mat og drikke. Når øl kommer med forfriskende syre blir den også bedre til mat.

Ølstilen surøl kommer i flere farger og smaksnyanser enn noengang, og er i utgangspunktet en samlebetegnelse for øl brygget med hjelp av villgjær. Gjærstammer som sammen med ulike bakterier fører til øl med en lavere pH enn normalt, og dermed gir en høyere friskhet og syre. De belgiske øltypene lambic og geuze er de mest kjente og klassiske blant disse.

Tilsetningen av ulike bær og frukter under gjæringen, og modning i eikefat som tidligere er blitt brukt til produksjon av ulike vinstiler, gjør at surøl spriker i alle retninger, fra det svært syrlige, stramme og ofte sitruspregede, til de leskende variantene med tilsatt bringebær og kirsebær (belgisk framboise og kriek), og videre til de vinøse og mer modne som har fått en oksidativ lagring på brukte eikefat.

Skandinaviske bryggere, med danske Mikkeller i spissen, eksperimenterer hyppig med iblanding av nype, blåbær, tindved og andre frukter og bær vi finner i Skandinavia. Noen av disse påfunnene har resultert i godt balanserte surøl, andre i spinkle og uharmoniske utgaver.

Vinmonopolet åpner ren ølbutikk

Les også:- Jeg vil endre måten verden ser på øl

Ølpol

Vinmonopolet ønsker å gjøre mer med øl, noe av det samme som de har gjort med vin i Vinmonopolets syv spesialbutikker. Men ulikt spesialbutikkene, vil ølbutikken som snart

- Det stemmer at vi ser etter et lokale sentralt i Oslo for etablering av det nye ølkonseptet. I mitt hode er en slik butikk maks 150-200 kvm, og den skal kun bestå av spennende ølsorter, har Geir Moseter, Vinmonopolets direktør for innkjøp og vareforsyning tidligere uttalt til Smak. Ølpolet kommer på plass et eller annet sted i Oslo, utelukkende tilby et spisset utvalg av sterkøl.

I tillegg har den stigende interessen for spesialøl ført til at Vinmonopolet tidligere i år valgte å etablere et prøveprosjekt med såkalte ølpol i to av sine butikker – Kvadrat i Sandnes og Bankkvartalet i Trondheim. Disse to butikkene vil i tillegg fra spesialbutikkenes årlige ølslipp, kunne skilte med opptil fire ganger så mange ølsorter som Polets øvrige butikker.

Foruten nevnte utsalg, slipper følgende fem butikker ølnyheter i morgen: Hamar, Sandefjord, Valkendorfsgaten i Bergen og CC-Vest og Aker Brygge i Oslo.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner