Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Selv om Maddam er et ungt bryggeri har de allerede gjort seg bemerket med en særegen stil og gjennomgående kvalitet, og i 2017 vant ølet Porte Romane utmerkelsen «Best Blonde French beer» i World Beer Awards.

Selv om Maddam er et ungt bryggeri har de allerede gjort seg bemerket med en særegen stil og gjennomgående kvalitet, og i 2017 vant ølet Porte Romane utmerkelsen «Best Blonde French beer» i World Beer Awards.

Prisvinnende ølbryggere i Chablis visste ingenting om øl

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nå brygges det prisvinnende øl i hjertet av Chablis.

Det var ikke selvsagt at de skulle begynne med ølbrygging, de unge fetterne Alexis og Vianney Madelin, som i 2016 startet bryggeriet Maddam i hjertet av Chablis. Alexis kommer fra en vinfamilie og har selv jobbet flere år i vinindustrien, blant annet hos den berømte produsenten Bouchard, mens fetteren Vianney jobbet som møbel- og veskedesigner.

– Vi kunne ingenting om øl da vi bestemte oss for å starte opp, men vi var veldig glade i øl, forteller Alexis og ler.

– For å lære reiste vi rundt både i Frankrike og utlandet, og besøkte bryggerier. Vi har også tatt med oss kunnskap fra vinproduksjonen inn i bryggeriet.

Vinøst øl

At måten å brygge øl på er inspirert av vinverdenen er det liten tvil om. Ølene har en eleganse og balanse som er ganske unik og som gjør dem til ypperlige matøl. Det eksperimenters med bruk av ulike gamle vinfat til lagring, de siste fatene de har tatt i bruk er fat fra Pommard. I tillegg lar de ølene gå gjennom en annengangs gjæring på flaske for å utvikle kullsyre, samme metode som benyttes i Champagne. Dette gir noe bunnfall i flaskene ettersom ølene heller ikke er filtrert, men det er også dette som er med på å gi den flotte kompleksiteten i disse ølene.

– Det har lenge kun handlet om vin i Chablis, men vi ønsker å finne frem til de gamle burgundske ølbryggertradisjonene og lage balanserte øl som kan kombineres med mat. Øl for gastronomien kan du si, sier Alexis.

Lokalt

Ølbryggerne i Chablis ønsker også å lage et så lokalt øl som mulig og benytter seg av lokalt kildevann, lokal malt og lokale urter. Alt er økologisk og de har nå startet et prosjekt for å også kunne få lokal, økologisk humle.

– Jeg liker friheten man har når man brygger øl. I vinverdenen er man så låst til appellasjonene, men når man brygger øl kan man eksperimentere med ulike smaker. Ulike malt og kryddere gir så mange spennende muligheter, forteller han.

Selv om bryggeriet er ungt har de allerede gjort seg bemerket med en særegen stil og gjennomgående kvalitet, og i 2017 vant ølet Porte Romane utmerkelsen «Best Blonde French beer» i World Beer Awards. Maddam produserer rundt hundre tusen flasker i året og eksporterer nå til seks land i tillegg til at de selger godt i Frankrike.

– Vi ønsker oss et nytt bryggeri, men vi har ingen planer om å bli så veldig store. Det er noe i det å holde det lite, forteller Alexis.

– Ved siden av bryggeriet har vi en liten bryggeripub hvor vi har øl på tap. Der kan lokale og gjester komme innom og hilse på. Vi holder åpent på fredager, på slutten av dagen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.