Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Flyttet fra Roma. Leonardo di Vincenzo driver bryggeriet Birra del Borgo i den lille byen Borgorose en drøy time utenfor Roma. Foto: Marco Cenci/Birra del Borgo

Flyttet fra Roma. Leonardo di Vincenzo driver bryggeriet Birra del Borgo i den lille byen Borgorose en drøy time utenfor Roma. Foto: Marco Cenci/Birra del Borgo

Gikk fra biokjemi til ølbrygging

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Med kreative ingredienser vil den tidligere biokjemikeren Leonardo di Vincenzo utfordre det tradisjonsrike vinlandet Italia.

– Vi ønsker å vise at øl har samme lange historie og komplekse variasjon som vin.

Det forteller ølbrygger Leonardo di Vincenzo. For 13 år siden forlot han jobben som biokjemiker i Roma og satset på ølbrygging på fulltid. Bryggeriet Birra del Borgo holder til i den lille byen Borgorose en drøy time utenfor Roma.

– Man kan lure på hvorfor noen velger å flytte ut av Roma når man vil starte mikrobryggeri, og grunnen er faktisk så enkel som at det er vesentlig rimeligere å drive bedrift på et mindre sted. Jeg valgte Borgorose fordi besteforeldrene mine bodde der, så jeg har også et følelsesmessig forhold til den vakre byen, forteller di Vincenzo.

Det tradisjonelle vinlandet Italia har i lang tid sett på øl som en drikk av lavere kvalitet, men noe har skjedd de siste ti årene. Som ellers i Europa har mikrobryggeritrenden bredt om seg; fra 14 mikrobryggerier i 2005 er det nå nærmere 1000 mikrobryggerier rundt om i Italia.

Gamle ølstiler

Det var i utgangspunktet britiske ales som fanget di Vincenzos interesse, og det første ølet fra bryggeriet er Birra del Borgo Reale. Reale, som betyr ekte, er inspirert av britiske ales, og er en fyldig ale som gjør seg godt til litt kraftige matretter.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– I ølverdenen har vi ikke like mange regler som i vinverdenen, så vi kan leke mer. Som italiener ønsker jeg å gi ølene en italiensk karakter ved å benytte meg av teknikker og prosesser fra vinverdenen – og ved å finne lokale ingredienser til ølene, forteller han.

Mat og øl i kombinasjon

– Den italienske tradisjonen er at du skal spise noe når du drikker. Vinen har alltid hatt en sentral rolle, men vi ønsker å vise at øl kombineres like godt til mat som vin. Derfor brygges alle våre øl i en stil som skal kunne kombineres med ulike matretter. Da vi åpnet bryggeriet, reiste vi faktisk rundt og besøkte restauranter og pratet med kokker og sommelierer og fikk dem interesserte i å utforske kombinasjoner av øl og mat, forteller di Vincenzo.

– Når vi skal lage et nytt øl, ønsker vi å ha samme tilnærming som en kokk har til ingrediensene i et måltid. Vi finner kreative og kanskje litt rare ingredienser, ikke for å lage et rart øl, men for å skape en kompleks smak og karakter på ølet.

Birra del Borgo har siden oppstarten i 2005 vokst seg ut av det gamle bryggeriet og fått seg et nytt og større lokale. Det gamle bryggeriet brukes nå til å romme de fatlagrede ølstilene. Større plass gir mer rom for eksperimentering, og di Vincenzo forteller at de har flere nye spennende prosjekter på gang.

– Vi jobber hele tiden med å utforske nye ølstiler, og nå åpner vi i tillegg Birra del Borgo Osteria i Roma, hvor vi fokuserer på øl- og matkombinasjoner, forteller han.

* (Vilkår)