Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sterkere øl på super'n? Nei takk, sier ølfolket

Tekst
Stortinget ønsker ikke sterkøl i daglivarebutikkene. Foto:

Stortinget ønsker ikke sterkøl i daglivarebutikkene. Foto:

Politikere vil selge sterkøl i dagligvarebutikkene - men i Stortinget talte bryggeriene avholdsfolkets sak.

Venstre-stortingsrepresentantene Sveinung Rotevatn og Guri Melby har foreslått at vanlige butikker skal få selge øl med opptil syv volumprosent alkohol, mot dagens 4,7 prosents grense.

- Det må være fint for forbrukerne om de kan få kjøpe godt, sterkere øl uten å vandre gjennom polets brennevinshyller, sier Rotevatn.

Men i torsdagens høring om hevet alkoholgrense i Stortinget gikk både Bryggeriforeningen og Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) imot å lempe på regelen om at sterkøl kun kan selges på Vinmonopolet.

For sterkøl i butikk. Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Mikaela Berg

For sterkøl i butikk. Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Mikaela Berg

Avholdssak?

Avholdsorganisasjonene uteble fra øl-høringen.

- Du kan si at vi talte deres sak, sier VBF-generalsekretær Ingunn Jordheiim.

Jordheim protesterte mot sterkøl i butikk fordi hun mener det er risiko for at hele Vinmonopol-ordningen da kan falle.

- Helsebegrunnelsen for å opprettholde et pol som til nå er godtatt av EU, ville svekkes. Dessuten måtte alt med inntil syv prosen, også vin, få gå i butikk, sier hun.

Direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen argumenterte også for nei i Stortingets helse- og omsorgskomite.

- Det er flere hundre ølvarianter å få på polet. Dagligvarebutikker vil aldri ta inn så mange - de små vil tape. Så kunne tilgangen øke dramatisk for ungdom. Men ellers har vi noe sympati for tanken, sier Nome.

Han tilstår riktignok at norsk bryggeribransje også uroer seg for mer konkurranse fra utenlandsimport og "private labels" med nytt alkoholtak.

Høyre avgjør

- Tja, vi får se. Vi og Frp er for. Antagelig avgjør Høyre, sier forslagsstiller Rotevatn om utsiktene til  øl-flertall når Stortinget skal stemme utpå forsommeren.

Rotevatn mener det er bra om folk får lettere tak i velsmakende øl uten kunstig "tynning" ned til 4,7 prosent alkohol.

- Mer tilgjengelig øl kan redusere bruken av sterkere varer. Liberalisering er generelt ønskelig og kan dessuten øke mulighetene for de mange små bryggeriene, sier han.

Rotevatn tror ikke forslaget truer Vinmonopolet. 

- Det sier de alltid - også da vi ønsket å tillate salg av egenprodusert cider fra gårdene. Det viktige er at alle får like muligheter, ikke alkoholgrensen, sier Rotevatn.

Les også:

- Det er ikke oljeingeniørene i Rogaland jeg er mest bekymret for

- Det har vært en tap-tap-situasjon 

Avkastning siden 19. juli 2007: 0,00 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner