Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mikrobryggerier i «humle-skvis» - ølhunder må betale prisen

Tekst
Mange mikrobryggerier tvinges til å øke prisene. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix.

Mange mikrobryggerier tvinges til å øke prisene. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix.

Interessen for øl har hatt en renessanse de siste årene, og antall mikrobryggerier verden rundt har eksplodert. Også i Norge.

Interessen for nye typer øl har fått et kraftig oppsving og flere mikrobryggerier har begynt å tjene gode penger. (DN+)

Men til tross for sterkt økende etterspørsel etter håndverksbrygget øl kan det gå mot tøffere tider for mange mikrobryggerier.

Det har nemlig vært usedvanlig dårlige avlinger av humle i en rekke europeiske land, skriver Sky News.

Og humle er den dyreste ingrediensen i øl. De andre ingrediensene er vann, malt og gjær.

Konsekvensen av de dårlige avlingene er ifølge Sky News at mange mikrobryggerier er tvunget til å øke prisene på øl. Håndverksbrygget øl er ofte brygget med mer humle, og for eksempel er innholdet av humle i ølsorten India Pale Ale opptil seks ganger høyere enn i enkelte typer Lagerøl.

Stupte

Humle er ifølge Wikipedia en flerårig, urteaktigslyngplante som tilhører hampfamilien.

I Tyskland, som er den største humle-produsenten i Europa, stupte avlingene med 27 prosent ifjor på grunn av en varm og tørr sommer. De dårlige avlingene har medført at prisene på vanlige humlevarianter har økt med opp til 50 prosent. Men det finnes også spesielle humlevarianter hvor prisen er femdoblet.

Mange av de større bryggeriene har ifølge Sky News avtaler med humle-produsentene som beskytter dem mot plutselige prisøkninger, avtaler som mikrobryggeriene ofte mangler.

Ekspertene sier nå at det minst er nødvendig med en gjennomsnittlig humle-sesong i 2016 for å klare å unngå en alvorlig tilbudsknappet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Telenor-direktør forlot kontoret for å brygge øl - nå er han millionær


Store penger i mikrobrygg (DN+)
 
Ølskatter til flere enn menigheten

Vin og øl blir krøll 

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner