Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De beste pannekakeoppskriftene

Foto
Med oppskrift fra Smak.no er perfekte pannekaker innen rekkevidde.

Med oppskrift fra Smak.no er perfekte pannekaker innen rekkevidde.

Rekk opp hånden alle som vil ha pannekake til middag! Her får du oppskrift på perfekte pannekaker - og tre internasjonale alternativer.

Lenge før gjær, bakepulver og stekovner, før surdeig og luftige kaker, har menneskene stekt pannekaker.

Blandingen av oppmalt korn eller frø og vann stekt på en varm flate er en av menneskehetens mest fundamentale matretter.

Da ismannen Ötzi la ut på sin siste reise for sånn omtrent 5300 år siden, hadde han pannekaker i magen. Om de smakte like godt som de eggerike pannekakene norske foreldre gleder sine barn med til middag i ny og ne, er åpent for debatt.

Så langt tilbake som 30.000 år siden har arkeologer funnet spor som tyder på at allerede da malte steinaldermenneskene korn og frø til et slags mel som de blandet med vann og stekte.

Pannekaker i alle kulturer

Verdens pannekaker strekker seg fra våre egg- og melkemettede nordiske pannekaker via fluffy amerikanske bakepulveroppblåste frokostpannekaker til mexicanske tortillas, kinesiske rispannekaker, indiske dosas med linser, japanske okonomiyaki med egg, mel og restemat, etiopiske injeras, russiske blinis og ligurisk kikertsocca.

Pannekaker kan være middag, dessert og snack. Uansett hva de er laget av, er de en nøytral base for alt du måtte ønske, enten det andre er ertesuppe eller rørte, nyplukkede blåbær, et glass rosévin og oliven, bananer og kondensert melk eller en klatt rømme og en skje kaviar.

Slik steker du pannekaker

Å steke en pannekake en kjapp handling, men for å få perfekte pannekaker er det lurt å legge inn litt tid. Enhver pannekakerøre eller deig binder seg bedre og blir lettere å håndtere om den får stå og svelle en liten stund - i mange tilfeller gjerne over natten.

-
+

Pannekakerøre

 • 6 stkEgg
 • 5 dlMelk, helst h-melk
 • 5 dlSiktet hvetemel
 • 1 tsSukker
 • 0.5 tsSalt
 • 1 dlKaldt vann
 • 50 gSmeltet smør pluss litt til steking.

Pisk sammen egg og melk. Ha i mel, sukker og salt og pisk til røren er jevn og uten klumper. Rør inn det kalde vannet og til slutt det smeltede smøret. La svelle minst 30 minutter, gjerne over natten hvis mulig.

Varm en god stekepanne (eller to, for fortgang i produksjonen) til den høye enden av middels varme og sjekk at den er varm nok ved å sprute noen dråper vann i pannen - når vannet "danser" er temperaturen riktig. Smelt litt smør i pannen og hell i røre. Snu pannekaken forsiktig når den begynner å boble og ikke lenger er våt i overflaten.

 

 

Les også:

Men slik blir også pannekaker kjapp hverdagsmat: Den som klarer å bruke fem minutter på å slå sammen røren kvelden før, kan kjøpe seg popularitet ved å diske opp med middagspannekaker dagen derpå med letthet. Bruker du også oppskriften på klassiske pannekaker her, går ikke en gang den første pannekaken til spille - røren inneholder så mye egg at kokken kan løfte den ene perfekte pannekaken ut av pannen med letthet.

Pannekaker med friske bær smaker alltid godt.

Pannekaker med friske bær smaker alltid godt.

En annen pannekakehemmelighet er temperaturen. Varm pannen godt opp og test temperaturen ved å skvette noen dråper vann i den. Når pannen er så varm at vanndråpene "danser" i pannen, er den klar. Deretter gir det et godt resultat å holde den på middels til høy temperatur. Noen har egne panner bare til pannekaker, men hjemmekokken kommer langt med en god non-stickpanne uansett hva slags pannekaker som skal serveres.

Russiske blinis

Blinis - bokhvetepannekaker - med rømme og kaviar er en klassiker.

Blinis - bokhvetepannekaker - med rømme og kaviar er en klassiker.

Den mest luksuriøse pannekaketradisjonen står kanskje russerne for, som serverer små, gjærede pletter på bokhvete som underlag for rømme og skinnende perler av kaviar. Nå som bedre supermarkeder takket være allergikere har bokhvetemel i hyllene sine er i hvert fall bliniene innenfor rekkevidde for gjennomsnittshusholdningen. Tom Victor Gausdal har en utmerket oppskrift i kokeboken Kokkelære. Så får det heller være med den russiske kaviaren - rimeligere lodde- eller lakserogn fungerer utmerket til hjemmebruk.

-
+

Russiske blinis

 • 150 gMelk
 • 5 gFersk gjær
 • 80 gSiktet hvetemel
 • 70 gBokhvetemel (evt 40 g finmalt rug og 30 g siktet hvetemel)
 • 1 tsSalt
 • 2 stkEggeplommer
 • 3 ssØl
 • 3 stkEggehviter
 • 2 tsMelis
 • 1 ssSmør, til steking

Bland gjæren ut i melken før du blander i hvetemel, bokhvete og salt.

Rør eggeplommene sammen med ølet og ha dem i røren.

Pisk til slutt eggehviter og melis luftig og vend dette forsiktig inn i røren.

Stek små pletter på middels til høy varme.

Sjekk oppskrift på:

Sørfransk socca

Europeiske pannekaketradisjoner bruker både egg, melk og hvete i røren er det mange som tenker de må avstå fra pannekakenes gleder. Men da er det bare å gjøre som de gjør langs den liguriske kysten og innover Côte d'Azur: Laga socca på kikertmel. Med like deler kikertmel og vann, en klype salt og kummin samt en dæsj olivenolje blir soccaen stekt på store takker og servert fra hull i veggen i midelhavsbyene, men socca er ingen sak å lage hjemme. Server den som franskmennene, skåret i biter som en kjapp håndsnack - eller bruk dem som tilbehør til grønnsaksrøre og gjør en middag ut av kikertpannekakene.

Socca - kikertpannekake - er enkelt å lage.

Socca - kikertpannekake - er enkelt å lage.

-
+

Socca - kikertpannekake

 • 2.5 dlKikertmel
 • 2.5 dlVann
 • 0.5 tsSalt
 • 1.5 ssOlivenolje
 • 0.25 tsKummin

Bland alle ingrediensene sammen til en jevn, tynn røre. La stå i minst 30 minutter, helst to timer før du steker pannekakene på en takke, i panne på komfyren eller i en allerede oppvarmet jernpanne under grillen i stekovnen. Pannekakene er ferdigstekt når de er gyldne eller begynner å få brente flekker av grillvarmen. Denne røren er nok til 3-4 pannekaker, avhengig av størrelse på pannen. Server mens de ennå er varme, gjerne med et dryss pepper.

Banana pancake

Verden er full av vidunderlige pannekaker det er lett å lengte tilbake til etter en herlig ferie utenlands. Det vet alle som har smakt «banana pancake»: de sprøfete godsakene som serveres fra vogner i Thailand: En deigklump tynt strukket ut på en godt smurt takke, fylt med bananskiver og sprøstekt, anrettet med noen dæsjer søtet kondensert melk og servert på isopor- eller papptallerken er en rett de fleste tror er forbeholdt lokalbefolkningen å tilberede.

Det går an å lage den thailandske gatematspesialiteten banana pancake hjemme.

Det går an å lage den thailandske gatematspesialiteten banana pancake hjemme.

-
+

Thai Banana Pancake

 • 8 stkBananer
 • 1 stkEgg
 • 500 gHvetemel
 • 1 tsSalt
 • 1 ssSukker
 • 1.5 dlVann
 • 1.5 dlMelk
 • 100 gGhee/klarnet smør (smelt smør i en gryte og hell det over i en klar beholder. Melkeproteinene vil synke til bunns og fettet stige opp; det er dette du skal bruke)
 • 2 dlNøytral olje
 • 2 ssSukker, til steking
 • 2 ssSmør, til steking
 • 1 stkBoks søtet, kondensert melk til anretning.

Slå sammen egget med en visp og lag en fordypning i melet. Gni egget sammen med melet til det er blitt blandet. Løs opp salt og sukker i vannet og melken og tilsett i blandingen. Elt deigen i minimum 5 minutter og del den inn i 16 emner. Hell oljen i en bolle eller boks. Gni hvert emne inn med klarnet smør og legg dem ned i oljen. La deigen ligge i minst 5 timer, helst over natten.

Skjær bananene i skiver.

Ta et og et emne og bre det ut over benken med håndflaten. Dra deigen ut til den blir så tynn at du nesten kan se gjennom den. Legg så emnet i en oppvarmet panne eller på en takke med litt smør og stek.

Ha på oppkuttet banan og pakk pannekaken sammen som en konvoutt i pannen.

Stek pannekaken til den er sprø og gylden. Ha så på litt sukker og la det få karamellisere seg litt.

Legg pannekaken på en skjærefjøl og del den i biter. hell over kondensert melk og nyt!

Men om det er en litt omstendelig prosess å tilberede deigen til disse, og en glad amatør ikke klarer å strekke rôtideigen like tynt som proffene, blir smaken akkurat den samme med thaimatelskeren Terje Ommundsens oppskrift. Ja, du må vente natten over til de er klare til å stekes, men det er mindre slitsomt og betydelig billigere å lage sine egne enn å reise halve jorden rundt etter.

Her er en oppskrift på amerikanske pannekaker: Oppskrift på amerikanske pannekaker

Les også: Oppskrift på sunne proteinpannekaker

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.