Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Egg

Eggs benedict

Egget og det store kolesterolspøkelset

Oppskrift på eggs benedict

-
+

Eggs benedict

  • 8.00 posjerte egg
  • 4.00 engelske muffins
  • 4.00 skiver skinke, ev. 8 strimler stekt bacon
  • hollandaisesaus
  • gressløk

Engelske muffins

  • 4.00 dl melk
  • 100.00 g margarin
  • 1.00 pose tørrgjær
  • 700.00 g hvetemel
  • 1.00 ts sukker
  • 1.00 klype salt
  • smør eller margarin til steking

Hollandaise

  • 2.00 eggeplommer
  • 2.50 dl klarnet smør
  • 1.00 skvis sitron 
  • Tabasco
  • salt

Eggs benedict – posjerte egg servert på panne­stekte «english muffins» med hollandaise-saus er en oppskrift som krever en del forarbeid. Muffinsene som blir til overs kan godt fryses – da blir det enklere neste gang.

Engelske muffins

Smelt smøret og varm melken til 37 grader.

Bland melk og smør.

Rør inn gjær, salt og sukker.

Ha i 600 g mel og elt til deigen er glatt og elastisk. Hvis den er for klissete, ha i litt mer mel. Deigen skal være myk, men ikke utflytende.

La heve til den er dob­let i størrelse eller i kjøleskap over natten.

Del deigen i 16 emner og trill til flate boller.

Legg dem på et brett som er drysset med mel eller polenta og la heve til de er doblet i størrelse igjen.

Stek noen minutter i panne eller på steketakke på middels varme til de er gyldne på hver side og gjennomstekte.

Hollandaise

Med hollandaise er ­metode viktigere enn ­ingredienser. Pass på at smøret ikke er for varmt ­eller at sausen får bli så varm at egget koagulerer og sausen sprekker.

Pisk eggeplommene i en skål over et vannbad inntil de er tykke og ­lysere i fargen. Hell sakte smøret imens du pisker. Smak til med sitron, salt og eventuelt tabasco.

Posjerte egg

Du kan godt posjere flere egg samtidig hvis gryten er stor nok, men legg i ett og ett om gangen og hold orden på hvilket som kom først nedi.

Kok opp en romslig kjele med vann og tilsett 1 ss eddik og ½ ss salt per liter.

Skru ned vannet så det barer simrer.

Knekk et egg forsiktig i en liten skål, og hell ­egget forsiktig nedi gryten. Ideelt sett skal du lage en malstrøm i vannet ved å røre heftig i gryten og slippe egget nedi malstrømmen for å få fin fasong, men på Nighthawk Diner legger kokkene bare eggene forsiktig nedi. Blir det løse egge­hvite­«tråder» kan disse ­klippes av med saks før servering.

La hvert egg simre i cirka tre minutter for fast hvite og rennende plomme.

Fisk opp de ferdige ­eggene med hullsleiv.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk