Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julemat

Julekjøtt

Kari Innerå lager pålegg av saltet og kokt lammelår til jul

Kari Innerå lager pålegg av saltet og kokt lammelår til jul

-
+

Ingredienser

  • 1.00 lammelår
  • 15 % saltlake
  • 1 ts nitrittsalt per liter vann(valgfritt)
  • løk
  • laurbær

Legg låret i en 15 prosent saltlake – 150 gram salt per liter vann. Rør saltet inn i kaldt vann til det løser seg. Vannet skal dekke kjøttet. Tilsett også én teskje nitrittsalt per liter vann hvis du vil beholde den rosa fargen på kjøttet.

La kjøttet stå kaldt og mørkt i en kjeller, eventuelt ute. (På grunn av saltet vil det ikke fryse.) La ligge i tre–fem dager. Det kan godt stå opp til flere uker før du bruker det, men da er det lurt å vanne det ut natten før koking.

Kok lammelåret i rikelig med vann tilsatt løk og laurbær, ca. to og en halv til tre timer.

Server julekjøttet kaldt med rødbet, rødløk, sylteagurk og grovbrød. Helst hjemmelaget alt sammen.