Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julemat

Stilton med kjeks, frukt og nøtter

Oppskrift på

Oppskrift på

-
+

Søte karvekjeks, ca 20-30 kjeks

  • 150.00 g Smør
  • 100.00 g Sukker
  • 125.00 g Mel
  • 10.00 g Karve
  • 40.00 g Eggeplomme
  • 2.00 g Salt
  • 5.00 g Bakepulver

Kvedepuré nok til mange osteaftener

  • 500.00 g Kvede
  • 250.00 g Sukker
  • 6.00 stk Stjerneanis
  • 4.00 dl Rødvin eller mer (nok til å dekke frukten)

Karmaelliserte nøtter

  • 200.00 g Valnøtter
  • 150.00 g Sukker
  • Salt

Pisk smør og sukker til det er "hvitt".

Bland mel, karve, salt, bakepulver og eggeplomme i smør- og sukkerblandingen og bland godt.

Rull deigen ut mellom to ark bakepapir til den er 0,5 cm tykk og sett kaldt i 20 minutter.

Var, ovnen til 170 grader.

Bak kjeksen i 12-15 minutter til den begynner å få farge.

Stikk ut kjeks med en rund form mens den fortsatt er varm, eller avkjøl og knekk i større, uregelemessige biter for en mer rustikk følelse.

Skrell og skjær ut kjernehusene av kvedene og skjær frukten i biter.

Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til kveden er mør og gjennomkokt. Det kan ta alt fra 15 minutter til en time. Sjekk med en gaffel.

Sil frukten av og legg væsken tilbake i gryten.

Kok opp væsken og la den koke til den er redusert til en tykk sirup.

Kjør kvedene til puré i en blender og tilsett rødvinssirupen.

Avkjøl og server med Stilton.

Rist nøtter i en tørr panne sammen med et dryss av salt på medium varme i ca 5 minutter.

Ha i sukker og rør godt sammen med nøttene så sukkeret krystalliserer seg rundt nøttene. Dette tar ca 2-5 minutter. Pass på at ingenting brenner seg.

Legg nøttene på et brett med bakepapir og la det avkjøle.