Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Italiensk bakst

Sgagliozze – grillet eller fritert polenta

Italiensk bakst: gatemat fra Sicilia
Dag Tjerslands oppskrift på sgagliozze – grillet eller fritert polenta

Dag Tjerslands oppskrift på sgagliozze – grillet eller fritert polenta

-
+

Grillet eller fritert polenta

  • 10.00 dl vann
  • 225.00 g polenta
  • 50.00 g smør
  • 50.00 g revet parmesan
  • salt
  • pepper
  • 3.00 ss olivenolje til pensling

Slik gjør du

  • Varm opp frityrgryte eller grill, avhengig av hva du ønsker.
  • Rør inn polentamelet litt etter litt i kokende vann, sett så gryten på svak varme, slik at det så vidt koker. Rør konstant slik at det ikke setter seg fast. Kok polentaen etter anvisning på pakken. Det finnes hurtigpolenta, men jeg foretrekker den vanlige. Rør så inn smør, revet parmesan, kvernet pepper etter smak. Smak til med salt. Ferdig polenta skal ha konsistens som en kraftig, men luftig grøt.
  • Ha så polenten på et brett med silikonmatte eller bakepapir penslet med olje. Hell polentaen utover og rett den ut med en palett eller en egnet stekespade. Trekk så over plastfolie og la den hvile på kjøl i én time.
  • Ta den så ut og kutt den i rektangler på 8 x 5 centimeter. Pensle med olivenolje og legg dem på varm grill. Vær tålmodig på grillen til de har fått et godt grillmønster, da slipper de taket.
  • Ved fritering: prøvestek først en i frityren. Det skal boble godt i oljen når rektangelet slippes en oppi.

 

  • Man kan bruke disse for seg selv med en god urtedressing, eller toppe dem med finhakket tomat, en krydret majones eller en kjøttragu, for eksempel. Sgagliozze er også et bra garnityr å eksperimentere med for vegetarianere.