Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Italiensk bakst

Crostata di Limone – Sitronterte

Les artikkelen: – Man får fort en del skryt for denne!
Italiensk bakverk, Skur 33, kokk, Dag Tjersland, Crostata di Limone - - --- Foto: Veslemøy Vråskar

Oppskrift på Crostata di Limone – sitronterte

ingredient

-
+

Mørdeig

  • 350ghvetemel
  • 0.50tssalt
  • 175gkaldt usaltet smør, skåret i terninger
  • 110gmelis
  • 3stkeggeplommer
  • finrevet skall av 1 økologisk sitron

Fyll

  • finrevet skall og saft av 7-8 økologiske sitroner
  • 6stkhele egg
  • 9stkeggeplommer
  • 320gusaltet smør, kaldt og skåret i terninger
Send som handleliste
Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mørdeig

  • Lag deigen i en eltemaskin eller for hånd.
  • La den hvile på kjøl til den blir fast og kald.

Fyll

  • Varm stekeovnen til 165 grader.
  • Ta ut deigen fra kjøl etter en time, riv den på den groveste siden av et rivjern over en terteform eller en paiform. Press den ut i ett tynt og jevnt lag i bunnen og opp langs kantene i terte/paiformen.
  • Stek bunnen gyllenbrun. Det kan lønne seg å ha aluminiumfolie over med tørkede linser eller erter, slik at bunnen blir jevn og fin og holder posisjon i formen.
  • Lag fyllet mens du steker bunnen.
  • Ha i alle ingrediensene unntatt smøret i en kjele på svært lav varme.
  • Visp inn eggene til sukkeret har løst seg opp.
  • Tilsett halvparten av smøret og fortsett å vispe til blandingen blir tykk, skru eventuelt opp varmen, la massen koagulere (slik at eggene stivner som i en vaniljekrem) og ha smeten direkte over i en bolle som står i kaldt isvann for direkte nedkjøling. Før den er kald heller du den over i en form med nystekt bunn. Skru opp ovnen til 220 grader.
  • Stek terten i ovnen i fem minutter til den begynner å få brune flekker på overflaten.
  • Sitronterten kan karamelliseres som en crème brûlée om man ønsker å variere. Strø da over brunt rørsukker i et tynt lag og brenn av med skibrenner. Til fest gjør det seg også bra å toppe den med italiensk marengs. Man kan også toppe den med forskjellige bær.