Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Italiensk bakst

Crostata di Limone – Sitronterte

– Man får fort en del skryt for denne!
Oppskrift på Crostata di Limone – sitronterte

Oppskrift på Crostata di Limone – sitronterte

-
+

Mørdeig

  • 350.00 g hvetemel
  • 0.50 ts salt
  • 175.00 g kaldt usaltet smør, skåret i terninger
  • 110.00 g melis
  • 3.00 stk eggeplommer
  • finrevet skall av 1 økologisk sitron

Fyll

  • finrevet skall og saft av 7-8 økologiske sitroner
  • 6.00 stk hele egg
  • 9.00 stk eggeplommer
  • 320.00 g usaltet smør, kaldt og skåret i terninger

Mørdeig

  • Lag deigen i en eltemaskin eller for hånd.
  • La den hvile på kjøl til den blir fast og kald.

Fyll

  • Varm stekeovnen til 165 grader.
  • Ta ut deigen fra kjøl etter en time, riv den på den groveste siden av et rivjern over en terteform eller en paiform. Press den ut i ett tynt og jevnt lag i bunnen og opp langs kantene i terte/paiformen.
  • Stek bunnen gyllenbrun. Det kan lønne seg å ha aluminiumfolie over med tørkede linser eller erter, slik at bunnen blir jevn og fin og holder posisjon i formen.
  • Lag fyllet mens du steker bunnen.
  • Ha i alle ingrediensene unntatt smøret i en kjele på svært lav varme.
  • Visp inn eggene til sukkeret har løst seg opp.
  • Tilsett halvparten av smøret og fortsett å vispe til blandingen blir tykk, skru eventuelt opp varmen, la massen koagulere (slik at eggene stivner som i en vaniljekrem) og ha smeten direkte over i en bolle som står i kaldt isvann for direkte nedkjøling. Før den er kald heller du den over i en form med nystekt bunn. Skru opp ovnen til 220 grader.
  • Stek terten i ovnen i fem minutter til den begynner å få brune flekker på overflaten.
  • Sitronterten kan karamelliseres som en crème brûlée om man ønsker å variere. Strø da over brunt rørsukker i et tynt lag og brenn av med skibrenner. Til fest gjør det seg også bra å toppe den med italiensk marengs. Man kan også toppe den med forskjellige bær.