Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Italiensk bakst

Torta della Nonna

Les artikkelen: – Man får fort en del skryt for denne!
Italiensk bakverk, Skur 33, kokk, Dag Tjersland, Torta della Nonna - - Foto: Veslemøy Vråskar

Oppskrift på Torta della Nonna

ingredient

-
+

Mørdeig (Pasta frolla)

  • 500ghvetemel
  • 200gsukker
  • 300gsmør
  • 3stkegg
  • revet skall av 1 sitron
  • 1ssvaniljesukker, eller skrapet frø fra en bourbon- eller tahiti-vanilje

Vaniljefyll

  • 5dlhelmelk
  • 1stkvaniljestang
  • 3stkegg
  • 100gsukker
  • 60ghvetemel
  • 1stkeggeplomme til pensling
  • 40gpinjenøtter, ristet
  • 1sssukker
  • melisdryss
  • ferske skogsbær eller skogsbærsaus ved siden av
Send som handleliste
Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mørdeig (Pasta frolla)

  • Ha mel, sukker og smør i en kjøkkenmaskin. Kjør dette til smøret er fint smuldret sammen med melet.
  • Tilsett eggene, sitronskallet og vaniljesukker/vaniljestang. Miks dette videre i kjøkkenmaskin til deigen samler seg.
  • Pakk mørdeigen inn i plast og sett den kjølig i en time.

Vaniljefyll

  • I mellomtiden lager du kremen som skal være i fyllet. Ha melken i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og ha både frøene og selve vaniljestangen i melken. Kok opp blandingen og ta kjelen av platen.
  • Visp sammen egg, sukker og mel. Tilsett den varme melken og rør blandingen jevn.
  • Ha alt tilbake i kjelen og varm opp under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl kremen.

Montering

  • Del deigen i to emner, den ene litt større enn den andre. Kjevle ut den største delen og kle bunn og kanter på en smurt terteform, cirka 25 centimeter i diameter.
  • Fyll terten med kremen, legg over andre delen av terten i en tynt lag, lag gjerne strimler av resten av mørdeigen og kutt i strimler med en taggete kakeskjærer. Legg strimlene i kryssmønster over kakelokket. Stek kaken ferdig på 170 grader til den er gyllenbrun, pensle med egget og dryss over ristede pinjenøtter og melis.
  • Server med friske bær ved siden av om ønskelig.