Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Moderne indisk

Samosa

Les artikkelen: – Kyllingvinger blir aldri feil
Den indiske restauranten Pink Elephant - - --- Foto: Tommy Andresen

Oppskrift på samosa

ingredient

-
+

Samosa

  • 150gpoteter
  • 200gfrosne grønne erter
  • 1tsmalt spisskummen
  • 2tsfinkuttet ingefær
  • 2tsfinkuttet hvitløk
  • 3stkgrønne chili (røde går også helt fint)
  • 0.50tsgurkemeie
  • 5sssitronsaft
  • 1stkrødløk
  • 1ssfinkuttet fersk koriander
  • 1ssmalt koriander
  • 1tspaprikapulver (helst røkt)
  • 1.50tschilipulver
  • 2tschaat masala-krydderblanding (kan sløyfes eller byttes med en blanding av salt, ingefærpulver og chilipulver)
  • 1ssmild madras-krydderblanding (kan sløyfes eller byttes med en blanding av like deler sennepsfrø, malt koriander, spisskummen, kanel, gurkemeie og kardemomme)
  • 1sssalt (smak til med mer hvis du bytter chaat masala og mild madras)
  • 1stkegg

Samosa-deig

  • 300ghvetemel
  • 1dlvann (mer ved behov)
  • 2ssbrunet smør
  • 3tssalt
Send som handleliste
Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nok til åtte til ti stykk. Man kan lage egen samosa-deig (se oppskrift under), men det er enklere å bruke rispapir som selges i butikken.

Slik gjør du

Kok potetene møre i lettsaltet vann. Varm opp de frosne ertene.

Bland alt av krydder i en bolle.

Finkutt rødløk, chili, koriander, ingefær, hvitløk og putt dem i en bolle sammen med sitronsaften.

Sil av potetene og ertene og ha dem i en tredje bolle. Mos erter og poteter til en grov blanding og tilsett de ferske råvarene. Bland sammen godt. Tilsett resten av ingrediensene og miks godt sammen.

Knekk egget i en liten bolle eller et glass, det skal brukes som lim for rispapiret. Legg litt av fyllet midt på et rispapir. Må rispapiret fuktes, så gjør dette først. Brett det sammen til en trekant. Hvis dette er vrient, kan de rulles sammen som en vårrull.

Friter på 190 grader til samosaen er gyllen. Uten frityr: stek på høy varme i ovnen. Pensle med litt olje for ekstra crunch.

Samosa-deig

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett brunet smør og vann. Miks alt godt sammen med hendene. Deigen skal bli ganske hard og litt tørr, men juster gjerne med litt mer vann om det trengs.

Ha plast over bollen og sett deigen et kjølig sted i tre timer.

Kjevle ut deigen til en liten sirkel, ta en kniv og del den i to.

Rull deigen sammen som et kremmerhus, slik at det blir en spiss i den ene kanten. Bruk gjerne vann eller egg som lim.

Ha i fyllet og fest kantene sammen. La samosaen hvile i omtrent 30 minutter så deigen blir litt tørr. Frityrstek på 180 grader i fire–fem minutter. Snu jevnlig så samosaen får en brun og gyllen farge. Samosaen kan også stekes i ovn. 

Server gjerne med søt yoghurt og tamarind-chutney/mango-chutney tilsatt sitron (se oppskrift på aloo chaat).