Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

iskrem

Reins klosters vaniljeis

Harald Hårfagres kongsgård reddet av økologisk iskrem og øl
Oppskrift på vaniljeis

Oppskrift på vaniljeis

-
+

Vaniljeis

  • 619.00 g helmelk
  • 181.00 g fløte
  • 125.00 g sukker
  • 60.00 g skummetmelk-pulver
  • 120.00 g eggeplomme (cirka seks-syv egg)
  • 1.00 g johannesbrød-kjernemel
  • 2.80 g vaniljestang (litt over én stang)

Slik gjør du

  • Del vaniljestangen, skrap ut frøene og varm opp sammen med melk og fløte i en tykkbunnet gryte til 40 grader.
  • Hell eggeplommene oppi som er vispet sammen på forhånd (ikke lag eggedosis av plommene, men stopp på halvveien).
  • Bland godt i melkeblandingen før sukker, skummetmelkpulver og johannesbrødkjernemel røres inn.
  • Ismiksen varmes forsiktig opp til 79–80 grader under konstant omrøring. Når miksen begynner å tykne, ta gryten av varmen og avkjøl.
  • Sett miksen i kjøleskap i 24 timer, det vil gi den tid til å «modne».
  • Hvis du har iskremmaskin, følg instruksen. Hvis ikke: sett miksen i fryseren og rør i bollen hver time til ønsket konsistens. 
  • Skummetmelkpulver og johannesbrødkjernemel er for bedre holdbarhet og for å unngå iskrystaller – en iskremmakers verste mareritt og som kan føre til søvnløse netter.
  • En justering med flere egg kan være en løsning, men husk at for mye egg kan gi vaniljeisen smaken av eggedosis.