Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Drikke

Kombucha

Lær å lage sprudlende kombucha
Oppskrift på kombucha av Gry Hammer

Oppskrift på kombucha av Gry Hammer

-
+

Kombucha

  • 1.50 l kokt vann
  • 1.50 ss svart og/eller grønn økologisk te (eller 2 teposer)
  • 6.00 ss sukker (toppede, 110-120 gram)
  • 5.00 dl ferdigbrygget kombucha

Nok til to liter ferdig kombucha uten scoby

Slik gjør du

  • Kok opp vann, tilsett te og la trekke 15 minutter. Sil av tebladene og tilsett sukkeret. Rør til det er løst opp. Kjøl ned blandingen til romtemperatur. Hell den over i et stort glass, for eksempel et norgesglass. Tilsett ferdig kombucha – du må da bruke en kvalitetskombucha som er upasteurisert og levende.
  • Legg et klede av naturmateriale over glasset og ha en strikk eller hyssing rundt. La stå i romtemperatur. Ikke rist på glasset eller stikk fingrene i teen under fermenteringsprosessen. Etter 7–16 dager er kombuchaen ferdig. Sil drikken, hell på flasker med kork og lagre i kjøleskapet. Geléklumpen scoby som nå er dannet, kan du bruke til å lage ny kombucha.
  • Har den ferdige kombuchaen dannet lite kullsyre, kan man etterfermentere: Ta ut scobyen, ha det ferdige brygget i flasker med tett kork og la dem stå 1–3 dager i romtemperatur. Ikke fyll flaskene helt, noen kombuchaer kan skape nokså høyt trykk.
  • Hvis du har fått tak i en scoby, trenger du ikke like mye ferdigbrygget kombucha til å begynne med. Det holder med cirka en tiendedel. Scobyen legges forsiktig ned i den romtempererte blandingen før du setter glasset til fermentering.