Stekt røye med potetkrem og asparges
- 1 stk hel røye
- olje
- pepper
- 2 ss smør
- 1 l kaldt vann
- 100 g fint salt
Fiskesaus
- 2 dl hvitvin
- 2 stk sjalottløk, finhakket
- 2 ss hylleblomsteddik eller annen eddik
- 4 dl fiskekraft
- 1 dl kremfløte
- 100 g smør
- urter etter ønske
- evt. salt og sitron
Potetkrem
- 250 g skrellet mandelpotet
- 2 dl h-melk
- 4 ss smør
- salt og pepper
Asparges
- 6 stk grønne asparges
Røye
- Klipp av hale, hodet og finner på fisken. Fileter ut ryggraden, men la den henge sammen i skinnet på oversiden. Du kan også bruke to ferdige fileter.
- Lag saltlake: Visp sammen vann og salt til saltet er oppløst.
- Legg filetert fisk i laken i 15 minutter, tørk så av på klede.
- Varm panne og ha i olje. Lag små snitt i fiskeskinnet. Legg fisken med skinnsiden ned, press forsiktig med stekespaden, slik at skinnet treffer pannen. Stek i cirka fire minutter.
- Når skinnet er jevnt stekt og sprøtt, ta pannen av varmen og ha i smør. Øs smøret over fisken i ett minutt.
- Ha på pepper. Server med skinnsiden opp, sammen med sitronbåter til å skvise over.
Fiskesaus
Kok inn hvitvin, sjalottløk og eddik til 1/3 er igjen. Tilsett fiskekraft og kok inn til ønsket smak.
Tilsett fløte, kok opp. Visp inn smør rett før servering. Smak til med salt, sitron og eventuelt hakkede urter.
Potetkrem
- Kok mandelpotetene møre, og mos dem.
- Varm blanding av melk og smør hell/bland i de moste potetene til ønsket konsistens.
- Smak til med salt og pepper.
Asparges
- Knekk av bunnen på aspargesen.
- Skrell forsiktig, fra litt nedenfor toppen.
- Kok i saltet vann i ett minutt.