Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julemat

Shortbread med indisk krydder

Oppskrift på shortbread med indisk krydder

Oppskrift på shortbread med indisk krydder

-
+

Thandai-pulver

  • 3 ss Mandler
  • 3 ss Rå, usaltet pistasj- og cashewnøtter
  • 2 ss Valmuefrø
  • 7 stk Svarte pepperkorn
  • 4 stk Frøene fra fire kardemommebelger
  • 0.5 stk Kanelstang
  • 3 stk Nellikspiker
  • 1 ss Fennikelfrø
  • 0.5 ts Anisfrø
  • 3 ss Tørkede roseblader (fåes i bedre innvandrerbutikker)
  • 0.5 ts Malt muskat

Shortbread med thandai-smak

  • 340 g Romtemperert, usaltet smør
  • 320 g Siktet melis
  • 0.5 ts Salt
  • 0.5 ts Vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
  • 1 dl Thandaipulver
  • 420 g Siktet hvetemel
  • 200 g Hvit sjokolade
  • Finhakkede roseblader og pistasjnøtter til pynt

Lag krydderblandingen først og bland den så inn i kakedeigen. Blandingen kan også brukes i andre kaker eller til konfekt.

Thandai-pulver:

  • Grovhakk nøtter og kanel og bland alle krydderne sammen.
  • Kjør alt sammen i krydderkvern eller en kaffekvern som er godt rengjort. Om det ikke er plass til alt sammen på en gang, gjør det i flere omganger.
  • Mal til det er et fint pulver.
  • Kan lagres i lufttett glass eller boks.

Shortbread:

  • Ha smøret i bollen til en miksmaster og sikt melisen over. Rør sammen til massen er helt jevn.
  • Ha i vaniljeekstrakt, salt og thandaipulver og rør godt. Ha i hvetemel og bland alt godt sammen til deigen er jevn.
  • Legg deigen mellom to lag bakepapir eller plastfolie og klapp eller kjevle den til en ca. 1 cm tykk plate.
  • Legg den kaldt i 4-6 timer.
  • Kjevle deigen til den er ca 3/4 cm tykk.
  • Stikk ut i ønsket fasong og legg på bakepapir.
  • Avkjøl kakene i 45 minutter. (Dette er ikke strengt nødvendig, men de holder formen bedre da.)
  • Varm ovnen til 160℃.
  • Stek i ca. 15 minutter. Kakene skal forbli bleke.
  • Avkjøl på rist.
  • Smelt hvit sjokolade i vannbad. Bruk en pensel til å pensle omtrent en tredjedel av overflaten på hver kake og strø finhakkede pistasjnøtter og roseblader over. Når sjokoladen stivner, vil de sitte fast.