Eplemos med honning og rosmarin
- 10.00 stk modne epler
- 100.00 g smør
- 6.00 ss ByBi honning
- 20.00 stk blader rosmarin / bergmynte / lavendel
- 2.00 ss sitronsaft
Mandelcrumble
- 100.00 g mel
- 200.00 g demerarasukker
- 200.00 g smør
- 100.00 g mandelflak
- 100.00 g mandelmel
- 1.00 ts flaksalt
Vaniljerømme
- 300.00 g Rørosrømme
- 1.00 stk vaniljestang
- 10.00 ss ByBi honning
Slik gjør du
- Skrell eplene og del de i store vilkårlige biter.
- Varm en stor panne/kjele med smøret til det bruser og nærmer seg lysebrunt.
- Ha i hakket rosmarin (eller bergmynte/lavendel). La dette bruse i 10 sekunder før eplene går i.
- Ha nå i honning og sitronsaft også. Rør litt rundt og sett pannen i ovnen i 15-20 minutter på 180 grader.
- Ta pannen ut når eplene er helt møre.
- Når eplene er lune/romtempererte, rører man rundt så det blir en mos. Liker du eplebiter i mosen, rører du litt. Vil du ha en puré kan du kjøre den med stavmikser.
- Sitronen som er tilsatt skal motvirke at den blir oksidert og brun.
- Legg 50-60 gr mos i bunnen av skålen/glasset.
Mandelcrumble
- Ha alle ingrediensene unntatt flaksaltet i en bolle eller på et brett og bland det godt sammen med hendene til en løs smørdeig.
- Spre det relativt flatt, 1 cm tykkelse cirka, utover bakepapir og stek det i ovn på 180 grader i 8-12 minutter. Det er ferdig når alt er jevnt gyllenbrunt.
- Ta ut brettet, la det romtemperertes og knus dette med hendene eller lett med en kjevle.
- Dryss flaksaltet inn til slutt rett før anretning.
- Dryss rikelig med crumble oppå eplene før en solid skje med den friske vaniljerømmen legges på.
Vaniljerømme
- Splitt en halv vaniljestang og skrap ut den svarte margen. Ha denne i kjøleskapskald rømme og visp den stiv for hånd. Dette går ganske kjapt med fete kvalitetsrømmer.
- Legg en skje rømme oppå crumblen og sprinkle over en skje honning på kryss og tvers til slutt.