Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

dessert

Tilslørte bypiker

Bruk opp eplene på denne
Oppskrift på tilslørte bypiker

Oppskrift på tilslørte bypiker

-
+

Eplemos med honning og rosmarin

  • 10.00 stk modne epler
  • 100.00 g smør
  • 6.00 ss ByBi honning
  • 20.00 stk blader rosmarin / bergmynte / lavendel
  • 2.00 ss sitronsaft

Mandelcrumble

  • 100.00 g mel
  • 200.00 g demerarasukker
  • 200.00 g smør
  • 100.00 g mandelflak
  • 100.00 g mandelmel
  • 1.00 ts flaksalt

Vaniljerømme

  • 300.00 g Rørosrømme
  • 1.00 stk vaniljestang
  • 10.00 ss ByBi honning

Slik gjør du

  • Skrell eplene og del de i store vilkårlige biter.
  • Varm en stor panne/kjele med smøret til det bruser og nærmer seg lysebrunt.
  • Ha i hakket rosmarin (eller bergmynte/lavendel). La dette bruse i 10 sekunder før eplene går i.
  • Ha nå i honning og sitronsaft også. Rør litt rundt og sett pannen i ovnen i 15-20 minutter på 180 grader.
  • Ta pannen ut når eplene er helt møre.
  • Når eplene er lune/romtempererte, rører man rundt så det blir en mos. Liker du eplebiter i mosen, rører du litt. Vil du ha en puré kan du kjøre den med stavmikser.
  • Sitronen som er tilsatt skal motvirke at den blir oksidert og brun.
  • Legg 50-60 gr mos i bunnen av skålen/glasset.

Mandelcrumble

  • Ha alle ingrediensene unntatt flaksaltet i en bolle eller på et brett og bland det godt sammen med hendene til en løs smørdeig.
  • Spre det relativt flatt, 1 cm tykkelse cirka, utover bakepapir og stek det i ovn på 180 grader i 8-12 minutter. Det er ferdig når alt er jevnt gyllenbrunt.
  • Ta ut brettet, la det romtemperertes og knus dette med hendene eller lett med en kjevle.
  • Dryss flaksaltet inn til slutt rett før anretning.
  • Dryss rikelig med crumble oppå eplene før en solid skje med den friske vaniljerømmen legges på.

Vaniljerømme

  • Splitt en halv vaniljestang og skrap ut den svarte margen. Ha denne i kjøleskapskald rømme og visp den stiv for hånd. Dette går ganske kjapt med fete kvalitetsrømmer.
  • Legg en skje rømme oppå crumblen og sprinkle over en skje honning på kryss og tvers til slutt.