Krem
- 1 boks fløte
- 6 stk eggeplommer
- 50 g sukker
- valgfri dessertaktig urt eller krydder
Parkslireknekompott
- 200 g små skudd av parkslirekne
- 85 g sukker
- sitron etter smak
Til servering
- granskudd
- gauksyreblomster
- gauksyreblader
- blader av spansk kjørvel (eventuelt andre urter og blader, for eksempel hylleblomst, blader av tunbalderbrå)
- tørr kake, kjeks eller lignende (på bildet er det tørkede marengsrester fra pavlovakake)
Krem:
- Jeg har brukt myske, men spansk kjørvel, friargras, tunbalderbrå og mange andre fungerer fint. Eventuelt kan du bruke vanilje eller kanel eller sitronskall eller masse, masse annet.
- Myske er diggest når den er tørket, men fungerer helt fint fersk også. Den tørker på noen dager hvis du bare legger den i en boks uten lokk i et skap eller noe slikt.
- Varm opp fløte (den skal ikke koke) og valgfri krydder/urt. La trekke cirka 10 minutter.
- Bland sammen sukker og egg i en passe stor bolle. Sil fløten opp i bollen, pisk/rør godt sammen. Ha tilbake i kjele, varm opp til 80 grader og ha det over i en boks eller noe. Kjøl ned.
- Obs! Hvis du har en vaniljekremoppskrift som du liker og er komfortabel med, bruk gjerne denne. Bare bytt ut vanilje med den smakstilsetningen du vil ha.
Parkslireknekompott:
- Plukk små skudd av parkslirekne. Kutt av blader og topp. Kutt opp i små biter.
- Kok opp parkslirekne og sukker, senk så varmen. Rør jevnlig, den kan brenne seg. Når blandingen er passe istykkerkokt og har jevn konsistens (som syltetøy), tar du den over i en beholder.
- Det kan være stor forskjell på plantene, så smak til; er den syrlig, ha i litt mer sukker. Er den veldig søt, ha i litt sitron.
Furukongler:
- Dette er litt mer for overdrevent engasjerte, men er et ypperlig garnityr til alt mulig eller for seg selv! Plukk dem når de er cirka like store som en liten fingernegl.
- Kok i sukkerlake (halvparten sukker, halvparten vann) i to–tre timer på lav varme, helt til sirupen forandrer farge til mørk rustrød.
- Ta ut en kongle og sjekk om den er mør. Når konglene er ferdig kokt, sjekker du at du ikke har kokt ut alt vannet av sirupen.
- Ha litt av sirupen på en tallerken og kjøl den ned. Hvis den blir hard, ha i litt vann. Dette er noe du må gjøre noen ganger for å få litt følelsen av det, for konglene kan være forskjellige fra gang til gang.
Til servering:
- Legg alle elementene opp lagvis, topp gjerne med blomster. Den skal være litt rotete, derav navnet.
- Her har jeg brukt det jeg fant, med basis i en eggekrem/konditorkrem. Den kalles ofte vaniljekrem i Norge, men den kan smaksettes med hva som helst.