Suppe med ville vekster
- 250 g forvellede grønne planter etter eget ønske
- 1 stk boks kremfløte eller crème fraîche
- 1.5 dl kyllingkraft eller blåskjellkraft (hvis du har)
- 2.5 dl vann (evt. med buljong eller lignende)
- litt smør
- 1 stk sitron
- 3 stk egg
- dauvnelse med blomster til pynt
- andre spiselige blomster, små pene skvallerkålblader, vassarve eller andre små fine planter
Slik gjør du:
- Selv foretrekker jeg å bruke omtrent like mye brennesle og skvallerkål, og noen never med løkurt og ryllik. Dette vil være rundt regnet en halvfull pose med planter.
- Skyll bladene fri for rusk eller jord, og ta bort eventuell hard stilk. Du trenger ikke rense så mye, ettersom vekstene skal kokes og kjøres sammen.
- Kok opp vann i en kjele, ha i salt så det smaker (50 gram per liter, sånn cirka)
- Ha i alle bladene mens vannet koker, la de falle sammen, cirka ett til to minutter. Sil av og kjøl ned i kaldt vann. Sil også av når de er avkjølt.
- Varm opp fløte og vann, ha så i bladene.
- Ha alt i en blender/kjøkkenmaskin eller kjør det med stavmikser. Hvis blandingen er veldig grov kan den eventuelt siles, men kjør helst til du har en noenlunde jevn suppe.
- Mens dette kjører seg sammen, kan du koke eggene slik du liker dem. Når de er avkjølt, skrell eggene og del de i to.
- Rens og vask blader til pynt, rens blomstene.
- Om du har litt tørt brød, er det også et ypperlig tilbehør å kutte dette i små biter og steke bitene i olje og smør til de er gylne.
- Smak til suppen med sitron og salt. Du kan også ha i pepper eller andre krydder etter eget forgodtbefinnende.