Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Helt vilt

Stekt sopp og russekål

Russekålen er ugressets brokkoli
Slik lager du stekt sopp og russekål

Slik lager du stekt sopp og russekål

-
+

Stekt sopp og russekål

  • 450 g vårfagerhatt (eventuell annen sopp, gjerne sjampinjong)
  • 20 stk russekåltopp
  • 1 ss gode kapers eller «ramsløk-kapers»
  • saltet grønn rips (se egen oppskrift)
  • olje til steking
  • 100 g smør (til brunet smør og til steking)
  • salt
  • sitron
  • et par russekåltopper med blomster
  • annet krydder (etter eget ønske)

Saltet grønn rips

  • umodne, grønne rips (eller stikkelsbær/solbær)
  • salt
  • eddik (eventuelt)

Stekt sopp og russekål:

  • Plukk russekål før den er gått i blomst. Finn de som har litt tykk fin stilk. Kutt eller knekk av omtrent 15–20 centimeter under toppen. Finn (om mulig) noen stilker med russekål som har gått i blomst også, de fine små gule blomstene er ypperlig som pynt.
  • Skyll russekålen, og kutt eventuelt av de nederste bladene. Eventuelle blomster plukker du av og legger de til side.
  • Brun smør (cirka 100 gram) i en kjele og sett den på god varme mens du følger med. Rør jevnlig. Når det har begynt å forme seg brune biter, ta smøret av varmen og ha i bitte litt vann (det bobler og koker når du heller det i, så vær forsiktig). Hvis det fortsatt er varmt kan du ha i litt ekstra vann.
  • Ha kapers og saltet grønn rips i det brunede smøret. Du kan også ha i urter, vårløk og masse annet – her er det temmelig fritt frem.
  • Stek soppen på høy varme i en panne med litt olje. Når den begynner å få farge, ha i en liten skje smør og rør. Ha på salt og eventuelle andre krydder (pepper er godt, for eksempel).
  • Stek russekålen i panne på høy varme med olje. La den ligge til den har fått farge på bladene, da får du litt crispy konsistens. Stek den videre på andre side, ha på salt og eventuelle andre krydder.
  • Smak på alt, sjekk om det er salt nok og syrlig nok for din smak.
  • Anrett på en tallerken og dryss over russekålblomster.

Saltet grønn rips:

  • Plukk umodne grønne rips (hvis du – eller noen du kjenner – har bærbusker) og ha på salt til det dekker. La gjerne ligge i to til tre uker (men de kan fint brukes før), før de skylles. De kan brukes som de er, eventuelt legges over på eddik.
  • Grønn rips gir en syrlig og tørr smak og deilig tekstur i mange slags matretter. Du kan også bruke stikkelsbær og/eller solbær.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner