Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Helt vilt

Vill salat med vinaigrette av Gaute Vindegg

Kokk og sanker Gaute Vindegg gir deg oppskriften på mat du kan plukke i naturen. Denne uken: Salat

-
+

Vill salat med vinaigrette

  • Skogstjerneblom (litt større blader med hvit prikkete blomst)
  • Engsyre (grønne blader)
  • Engkarse (lyst lilla blomster)
  • Gauksyre (ser litt ut som en trekløver)

Vinaigrette

  • 1 ts honning
  • 1 ts sennep
  • 0.5 sitron; saften
  • 2 dl nøytral olje

Salaten

  • Plukk på samme måte som du ville gjort når du beregner salat i butikken. Hvis du skal servere en massiv porsjon entrecôte, trenger du masse salat. Skal det bare være tilbehør, kan du selvfølgelig lage litt mindre.
  • I skogen kan du plukke mye gauksyre, den er massivt utbredt. Men hvis du bare finner litt engsyre, så gir den fremdeles god smak. Du må ikke bruke masse tid på å lete etter spesifikke ting, det finnes en lang liste med planter som er gode å bruke i salat.
  • For mer inspirasjon, se Sopp- og Nyttevekstforbundets nettsted Sankenorge.no, en (gratis) oversikt over planter og hvor de er å finne.

Vinaigrette

  • Bland honning, sitron og sennep.
  • Visp gradvis inn 2 dl nøytral olje.
  • Er det mye bitre blader, kan du vurdere å ha i ekstra honning. Tilpass mengde og styrke etter plantene du velger.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner