Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hjemmelaget sorbet

Forfatter Torgrim Eggen viser hvordan du lager hjemmelaget sorbet
Slik lager du hjemmelaget sorbet

Slik lager du hjemmelaget sorbet

-
+

Italiensk Sjokolade Gelato

  • 1 dl kakaopulver
  • 2 dl sukker
  • 1.5 ss maisenna
  • 0.5 ts salt
  • 100 g mørk sjokolade
  • 1 dl varm kaffe
  • 6 dl helmelk
  • 3 ss glukosesirup

Villferskensorbet

  • 1 kg fersken
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 1 dl glukosesirup
  • 0.5 ts salt

Pina colada-sorbet

  • 1 stk moden ananas
  • 2 dl sukker (til sirup)
  • 2 ss sukker (til karamellisering)
  • 1 dl vann
  • 1 boks kokossaft (eller fersk)
  • 1 boks kokosmelk/krem (18-20 prosent fett)
  • 1 dl glukosesirup
  • 0.5 saft av lime
  • 0.5 ts salt

Sitronsorbet

  • 5 stk store sitroner
  • 1 ss finhakket zest av sitron
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 2 dl glukosesirup
  • 0.5 ts salt
  • 1 ss vodka, gin eller sitruslikør (kan sløyfes)

Sorbet på pakistansk mango

  • 1 kg pakistansk mango (eller 3 stk)
  • 1 stk fersk ingefær, ca 2 cm terning
  • 0.5 saften av lime
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 4 ss glukosesirup
  • 0.5 ts salt

Bringebær- og granateplesorbet

  • 200 g bringebær (gjerne frosne)
  • 1 stk granateple
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 1 dl glukosesirup
  • 0.5 ts salt

Lime- og eplesorbet med mynte

  • 6 stk lime
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 2 stk grønne syrlige epler
  • 2 ss mynteblader
  • 0.5 ts salt
  • 1 dl glukosesirup

1 porsjon gir én til halvannen liter sorbet.

Italiensk sjokolade gelato:

  • På grensen til en sorbet, men med litt fett fra melk og sjokolade. Dyp og rik smak.
  • Sikt sukker, kakaopulver, maisenna og salt sammen.
  • Smelt sjokoladen i kaffen og tilsett det tørre sammen med melk og sirup. Visp godt sammen, avkjøl og kjør i iskremmaskin.

Villferskensorbet:

  • Vi kan diskutere hvor «ville» de er, men vi snakker om de flate, søte og saftige med hvitt fruktkjøtt som er i handelen nå. Blir en elegant, smidig og smukt rosa sorbet.
  • Del ferskener og ta ut steinene. Kjør til puré med skinn og alt. Press pureen gjennom en sikt.
  • Kok sirup av sukker og vann, avkjøl og bland inn i pureen sammen med glukosesirup. Kjør i maskin.

Pina colada-sorbet

  • Ananas og kokos er en fin smakskombinasjon og en sydendrink-klassiker. For voksne: sleng en skvett brun rom i fryseren og hell over et par centiliter for å fullføre strandbar-følelsen.
  • Kok sirup av sukker og vann. Skrell ananas og del den i skiver.
  • Karamelliser skivene med sukker i nonstick-panne, spar eventuelt et par for å skjære i små terninger og gi isen litt struktur.
  • Kjør ananas til puré med kokossaft og press gjennom en sikt. Bland alt, avkjøl og kjør i maskin.

Sitronsorbet:

  • Klassikeren. Uendelig forfriskende. Her må man til med mer søtstoff enn man tror. Server gjerne med en skvett iskald vodka; det kalles «Coupe Colonel».
  • Kok sirup av sukker og vann og avkjøl. Riv skall av en sitron (omtrent) og press saften av alle.
  • Bland alt sammen og avkjøl. Kjør i maskin.

Sorbet på pakistansk mango:

  • Det er sesong for mango fra Pakistan nå. De er en stor smaksopplevelse, også i sorbet. Lime og ingefær gir den litt ekstra attityde.
  • Kok sirup av sukker og vann. Skrell mango og skjær ut steinen.
  • Ha fruktkjøttet i en blender sammen med grovhakket ingefær og de andre ingrediensene og kjør til puré.
  • Press gjennom en sikt. Avkjøl og kjør i iskremmaskin.

Bringebær- og granateplesorbet:

  • En liten nordisk/orientalsk smakseksplosjon.
  • Kok sirup og avkjøl. Del opp granateplet og ha de røde kjernene i en blender sammen med bringebær og siruper.
  • Kjør blandingen og press gjennom en sikt. Avkjøl og kjør i iskremmaskin.

Lime- og eplesorbet med mynte:

  • Friskt og syrlig. Noe man nesten kunne tenke seg å servere til en fisk- eller skalldyrrett.
  • Kok sirup og avkjøl. Press saften av limen og riv zest av den ene. Tilsett eple i biter minus kjernehus (skallet kan godt være med).
  • Kjør med zest og mynte til puré (tilsett sirup hvis det er for lite væske) og press gjennom en sikt. Bland alt til slutt og frys.