Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Hjemmelaget sorbet

Forfatter Torgrim Eggen viser hvordan du lager hjemmelaget sorbet

Slik lager du hjemmelaget sorbet

-
+

Italiensk Sjokolade Gelato

  • 1 dl kakaopulver
  • 2 dl sukker
  • 1.5 ss maisenna
  • 0.5 ts salt
  • 100 g mørk sjokolade
  • 1 dl varm kaffe
  • 6 dl helmelk
  • 3 ss glukosesirup

Villferskensorbet

  • 1 kg fersken
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 1 dl glukosesirup
  • 0.5 ts salt

Pina colada-sorbet

  • 1 stk moden ananas
  • 2 dl sukker (til sirup)
  • 2 ss sukker (til karamellisering)
  • 1 dl vann
  • 1 boks kokossaft (eller fersk)
  • 1 boks kokosmelk/krem (18-20 prosent fett)
  • 1 dl glukosesirup
  • 0.5 saft av lime
  • 0.5 ts salt

Sitronsorbet

  • 5 stk store sitroner
  • 1 ss finhakket zest av sitron
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 2 dl glukosesirup
  • 0.5 ts salt
  • 1 ss vodka, gin eller sitruslikør (kan sløyfes)

Sorbet på pakistansk mango

  • 1 kg pakistansk mango (eller 3 stk)
  • 1 stk fersk ingefær, ca 2 cm terning
  • 0.5 saften av lime
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 4 ss glukosesirup
  • 0.5 ts salt

Bringebær- og granateplesorbet

  • 200 g bringebær (gjerne frosne)
  • 1 stk granateple
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 1 dl glukosesirup
  • 0.5 ts salt

Lime- og eplesorbet med mynte

  • 6 stk lime
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 2 stk grønne syrlige epler
  • 2 ss mynteblader
  • 0.5 ts salt
  • 1 dl glukosesirup

1 porsjon gir én til halvannen liter sorbet.

Italiensk sjokolade gelato:

  • På grensen til en sorbet, men med litt fett fra melk og sjokolade. Dyp og rik smak.
  • Sikt sukker, kakaopulver, maisenna og salt sammen.
  • Smelt sjokoladen i kaffen og tilsett det tørre sammen med melk og sirup. Visp godt sammen, avkjøl og kjør i iskremmaskin.

Villferskensorbet:

  • Vi kan diskutere hvor «ville» de er, men vi snakker om de flate, søte og saftige med hvitt fruktkjøtt som er i handelen nå. Blir en elegant, smidig og smukt rosa sorbet.
  • Del ferskener og ta ut steinene. Kjør til puré med skinn og alt. Press pureen gjennom en sikt.
  • Kok sirup av sukker og vann, avkjøl og bland inn i pureen sammen med glukosesirup. Kjør i maskin.

Pina colada-sorbet

  • Ananas og kokos er en fin smakskombinasjon og en sydendrink-klassiker. For voksne: sleng en skvett brun rom i fryseren og hell over et par centiliter for å fullføre strandbar-følelsen.
  • Kok sirup av sukker og vann. Skrell ananas og del den i skiver.
  • Karamelliser skivene med sukker i nonstick-panne, spar eventuelt et par for å skjære i små terninger og gi isen litt struktur.
  • Kjør ananas til puré med kokossaft og press gjennom en sikt. Bland alt, avkjøl og kjør i maskin.

Sitronsorbet:

  • Klassikeren. Uendelig forfriskende. Her må man til med mer søtstoff enn man tror. Server gjerne med en skvett iskald vodka; det kalles «Coupe Colonel».
  • Kok sirup av sukker og vann og avkjøl. Riv skall av en sitron (omtrent) og press saften av alle.
  • Bland alt sammen og avkjøl. Kjør i maskin.

Sorbet på pakistansk mango:

  • Det er sesong for mango fra Pakistan nå. De er en stor smaksopplevelse, også i sorbet. Lime og ingefær gir den litt ekstra attityde.
  • Kok sirup av sukker og vann. Skrell mango og skjær ut steinen.
  • Ha fruktkjøttet i en blender sammen med grovhakket ingefær og de andre ingrediensene og kjør til puré.
  • Press gjennom en sikt. Avkjøl og kjør i iskremmaskin.

Bringebær- og granateplesorbet:

  • En liten nordisk/orientalsk smakseksplosjon.
  • Kok sirup og avkjøl. Del opp granateplet og ha de røde kjernene i en blender sammen med bringebær og siruper.
  • Kjør blandingen og press gjennom en sikt. Avkjøl og kjør i iskremmaskin.

Lime- og eplesorbet med mynte:

  • Friskt og syrlig. Noe man nesten kunne tenke seg å servere til en fisk- eller skalldyrrett.
  • Kok sirup og avkjøl. Press saften av limen og riv zest av den ene. Tilsett eple i biter minus kjernehus (skallet kan godt være med).
  • Kjør med zest og mynte til puré (tilsett sirup hvis det er for lite væske) og press gjennom en sikt. Bland alt til slutt og frys.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner