Nok til fem 225 ml glass
Slik gjør du
- Del eplene grovt opp, behold både skall og kjernehus. Kok opp sammen med én liter vann. La det putre i 30–40 minutter til eplene er helt myke.
- Ha eplemassen over i en saftsil eller i en vanlig sil dekket med osteklede over bolle, og la det renne av seg over natten.
- Mål opp saften i bollen og tilsett 450 gram sukker per seks desiliter saft. Kok det opp sammen i en gryte, rør gjerne litt for å løse opp sukkeret. Kok på høy varme til saften nesten har nådd tykningspunktet på 104 grader og sett til side.
- Kok opp én desiliter vann og ha i en bolle sammen med tebladene. La trekke i 15 minutter og sil av ned i eplesaften. Kok alt sammen opp igjen og kok til det når tykningspunktet.
- Skum av og bruk termometer, eller enda bedre: En tallerken som har stått i fryseren. Ha en teskje av geleen på den, sett i kjøleskap et par minutter og sjekk at geleen har stivnet nok til at du kan skyve den sammen og se at den rynker seg.
- Ha geleen på steriliserte glass og avkjøl. Oppbevar i kjøleskap etter åpning.