Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Høstmat

Eplepai

Slik bruker du høstens epler

-
+

Paideig

  • 250 g hvetemel
  • 125 g kaldt smør
  • 1 ss sukker
  • 0.5 ts salt
  • et par spiseskjeer iskaldt vann

Smuldretopping

  • 1 stk sitron (skallet)
  • 75 g skåldede mandler
  • 75 g smør
  • 150 g sukker
  • 3 ts maisennamel
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Fyll

  • 6 stk store epler
  • 1 stk sitron (saften)

Du kan også bruke ferdig paideig fra butikken hvis du ikke har tid til å lage egen.

Slik gjør du

Paideig:

Ha mel, sukker, salt og smør i terninger i en food processor og kjør til blandingen ser litt sandaktig ut. Ha i kaldt vann litt etter litt til du kan se at den er fuktig nok til å begynner å binde seg, men ennå ikke henger helt sammen.

Ta den ut av food processoren og klem den sammen til en ball med hendene. Klapp den sammen til en sirkel som er én til to centimeter tykk og legg den mellom to ark bakepapir i kjøleskapet i 30 minutter.

Smør en terte- eller paiform på cirka 26 centimeter. Kjevle ut deigen mellom bakepapirarkene, fjern det ene papiret og løft deigen over i formen før du fjerner det siste arket.

Smuldretopping:

Grovhakk mandlene og riv sitronskallet. Ha det i en bolle sammen med smør, sukker, maisenna og vanilje, og rør eller kna blandingen sammen med en skje eller fingrene til det er en jevn masse.

Fyll:

Press saften ut av sitronen og ha den i en bolle. Skrell og fjern kjernen på eplene og skjær dem deretter i tynne skiver. Fyll paideigen med epler før du legger smuldrelokket på.

*

Stek i ovnen på 200 grader i cirka 40 minutter til den er god og gyllen. Server med pisket krem.