Palak paneer
- 300 g spinat
- 2 ss smør eller olje
- 1 ts spisskummenfrø
- 1 stk løk, finhakket
- 1 ts ingefær-hvitløkpasta (eller finhakket)
- 2 stk tomater
- 1 ts gurkemeiepulver
- 1 ts chilipulver
- salt etter smak
- 1 ts garam masala
- 200 g paneer (indisk ferskost), skåret i terninger
- 2 ss matfløte eller kremfløte
- 1 ts tørkede bukkehornkløverblader (kasuri methi)
- vann etter behov
Slik gjør du
- Kok opp vann. Vask spinatbladene og blansjer dem i kokende vann i ett til to minutter. Deretter legger du dem straks i isvann for å stoppe videre koking.
- Lag en jevn puré av spinaten ved hjelp av en blender. Kok spinatpureen i en panne i cirka ti minutter og sett den til side.
- Lag hvitløk- og ingefær-pasta ved å støte sammen en blanding av 40 prosent finhakket ingefær og 60 prosent finhakket hvitløk i en morter. Eventuelt bruk finhakket ingefær og hvitløk rett i pannen.
- Finhakk løk og hakk tomatene i cirka én centimeter store biter.
- Smelt smør eller varm olje i en panne. Tilsett spisskummenfrø og la dem frese i noen sekunder til de begynner å sprekke og frigjøre aroma. Ha i finhakket løk og stek til den blir gyllenbrun.
- Tilsett én ts ingefær-hvitløkpasta eller finhakket hvitløk og ingefær og stek til den rå lukten er borte. Rør inn tomat og stek til oljen begynner å slippe langs kantene av blandingen. Tilsett gurkemeiepulver og chilipulver. Bland godt.
- Hell spinatpureen tilbake i pannen og kok i fem–ti minutter. Tilsett vann dersom blandingen er for tykk. Smak til med salt etter smak og rør godt. Tilsett deretter garam masala.
- Ha i paneer-terningene. Paneer kan brukes som den er, eller stekes lett i litt olje til bitene blir gyllenbrune før de tilsettes.
- Rør inn knuste bukkehornkløverblader (kasuri methi) og eventuelt fløte. La retten småkoke i to–tre minutter.