Mørdeig (Pasta frolla)
- 500.00 g hvetemel
- 200.00 g sukker
- 300.00 g smør
- 3.00 stk egg
- revet skall av 1 sitron
- 1.00 ss vaniljesukker, eller skrapet frø fra en bourbon- eller tahiti-vanilje
Vaniljefyll
- 5.00 dl helmelk
- 1.00 stk vaniljestang
- 3.00 stk egg
- 100.00 g sukker
- 60.00 g hvetemel
- 1.00 stk eggeplomme til pensling
- 40.00 g pinjenøtter, ristet
- 1.00 ss sukker
- melisdryss
- ferske skogsbær eller skogsbærsaus ved siden av
Mørdeig (Pasta frolla)
- Ha mel, sukker og smør i en kjøkkenmaskin. Kjør dette til smøret er fint smuldret sammen med melet.
- Tilsett eggene, sitronskallet og vaniljesukker/vaniljestang. Miks dette videre i kjøkkenmaskin til deigen samler seg.
- Pakk mørdeigen inn i plast og sett den kjølig i en time.
Vaniljefyll
- I mellomtiden lager du kremen som skal være i fyllet. Ha melken i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og ha både frøene og selve vaniljestangen i melken. Kok opp blandingen og ta kjelen av platen.
- Visp sammen egg, sukker og mel. Tilsett den varme melken og rør blandingen jevn.
- Ha alt tilbake i kjelen og varm opp under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl kremen.
Montering
- Del deigen i to emner, den ene litt større enn den andre. Kjevle ut den største delen og kle bunn og kanter på en smurt terteform, cirka 25 centimeter i diameter.
- Fyll terten med kremen, legg over andre delen av terten i en tynt lag, lag gjerne strimler av resten av mørdeigen og kutt i strimler med en taggete kakeskjærer. Legg strimlene i kryssmønster over kakelokket. Stek kaken ferdig på 170 grader til den er gyllenbrun, pensle med egget og dryss over ristede pinjenøtter og melis.
- Server med friske bær ved siden av om ønskelig.