Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Italiensk bakst

Klassisk strozzapreti

– Det skal se litt hjemmelaget ut
Oppskrift på strozzapreti av Dag Tjersland

Oppskrift på strozzapreti av Dag Tjersland

-
+

Baltazars pastaoppskrift

 • 400.00 g økologisk hvetemel
 • 100.00 g durumhvete
 • 12.00 eggeplommer
 • 2.00 hele egg
 • 2.00 ss ekstra jomfru olivenolje
 • 2.00 ss salt

Klassisk Strozzapreti

 • 1.00 kg økologisk hvetemel
 • 1.00 ts salt
 • 1.00 egg
 • 1.00 dl vann
 • 2.00 ss ekstra jomfru olivenolje

Strozzapreti er en håndrullet type pasta, klassisk sett laget med lite egg. Her synes jeg det smaker godt å lage en pasta som har samme form, men som er laget på en deig som er rik på egg. Under er to av mine favorittoppskrifter på pasta, en «rik» og «en fattig».
 

Baltazars pastaoppskrift

Bland mel og salt i en bolle, og hell det i en haug på benken. Lag en fordypning i midten av melhaugen. Ha eggeplommer, hele egg og olje i fordypningen. Begynn å blande med gaffel, jobb jevnt og raskt med gaffelen, slik at melet gradvis jobbes sammen med eggeblandingen. 

Når massen begynner å bli en deig kan du begynne å jobbe med hendene. Bruk tid på å elte deigen til en gul og smidig pastadeig. Tilsett eventuelt litt mer mel om deigen kleber. Pakk den godt inn i plastfolie og la deigen hvile minst én time i kjøleskap. 

Denne pastadeigen kan også håndrulles til for eksempel strozzapreti, men vil oppføre seg mykere og være rikere på smak enn en klassisk strozzapreti. Sausen vil ligge mer utenpå, oppskriften passer derfor til tykke sauser. Klassisk strozzapreti (se oppskrift to) vil absorbere mer væske.
 

Klassisk Strozzapreti

Bland mel og salt i en bolle og legg det i en haug på arbeidsbenken. Lag en fordypning midt i melhaugen. Tilsett egget i fordypningen. Begynn å blande egget inn i melet med gaffel, tilsett så vann og olivenolje, og arbeid inn melet litt etter litt. Bruk makt til deigen blir fin og jevn. 

La deigen hvile i kjøleskapet i cirka én time. Ta så deigen ut og la den bli romtemperert. 

Kjevle deigen flat og del den på langs. Bruk en bakespade og del de i avlange, rektangulære strimler på cirka tre centimeter. Rull deretter lange, tynne pølser på tykkelse med en blyant, press inn et merke på langs på midten med en linjal og del de tynne pølsene i passende biter. La dem ligge på en rist eller en sil med mel slik at de ikke kleber.

Kok pastaen i stor kasserolle med lettsaltet vann.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner