Bakt paprika med pinjekjernetahini og honningvinaigrette
- 6 stk spisspaprika, jeg har brukt røde og grønne
- 100 g pinjekjerner, naturell
- 1 stk liten hvitløksfedd
- 4 ss tahini
- 4 stk isbiter, eller rundt 1,5 dl kaldt vann
- 1 knivspiss spisskummen, ristet i tørr panne og knust til pulver i morter
- 4 ss honning
- 3 ss eddik, jeg bruker sherry, men du kan bruke det du har, eventuelt sitron
- 0.5 stk sjalottløk
- 1 ts sennep, dijon
- 1 dl god olivenolje
- 1 stk sitron
- flaksalt til smak
- din favoritt-chilisaus, for eksempel fra Midsummer, eller en chiliolje
Denne retten er også helt super å ta med seg, og tåler også godt å serveres kald eller lun, med salat og godt brød ved siden av. Lager du tahinisausen på forhånd, anbefaler jeg å kjøre den opp med en isbit eller en liten skvett vann før servering, slik at den blir luftig og fin. Jeg liker min tahinisaus mild og nøtteaktig til de søte paprikaene og honningen, men du kan ha i mer krydder etter smak.
Slik gjør du
- Varm opp en stor stekepanne på medium varme. Ha pinjekjernene i den tørre, varme pannen og følg med som en smed. I det sekundet du begynner å kjede deg og går for å sjekke noe annet, vil de bli brent. Rist på pannen med jevne mellomrom, og hell raskt over på en tallerken når de har en gyllen farge på begge sider.
- Sett til side en liten neve pinjekjerner til topping, og ha resten i en foodprosessor sammen med tahini, hvitløk og spisskummen. Kjør til pasta, ha i en trefingerklype salt, og godt med sitron. Ha i isbitene, eller kaldt vann, litt etter litt. Du ønsker deg en helt glatt krem, med løsere konsistens enn hummus. Det kan ta noen minutter, avhengig av hvor sterk og skarp kjøkkenmaskinen din er. Du kan også, om du ikke har en foodprosessor, men mye tålmodighet, bruke stavmikser. Bruk da vann, og ikke isbiter.
- Sett stekeovnen på 220 grader. Vask paprikaen godt, og legg dem på et stekebrett. Jeg plasserer dem på rist nummer to ovenfra for å få fart på sakene, men alle ovner er forskjellige, og du kjenner din egen ovn best. De skal være inne i ovnen til de har store brente partier og har falt litt sammen. Snu dem underveis. Hos meg bruker de rundt en halvtime på å bli ferdige. Lag honningvinaigrette mens paprikaene blir kalde nok til å fjerne skall, frø, hams og stilk.
- I en liten kjele, ha i honning og kok opp på medium varme mens du rører. Etter et par–tre minutter vil den bli mørkere i fargen og skumme, og få en lett brent lukt. Skru av varmen og fjern kjelen fra platen, visp forsiktig inn eddiken. Ikke bli skremt av at det freser og skummer, det gir seg fort. La blandingen komme litt ned i temperatur mens du skjærer sjalottløk i små, små biter.
- Ha i sjalottløk, sennep, olivenolje og en liten tofingerklype flaksalt og eventuelt sitron til smak, avhengig av hvilken eddik du bruker.
- Oppbevar på et tett glass, for eksempel et syltetøyglass, og rist opp før bruk. Vinaigretten holder seg fint en ukes tid i kjøleskap, og er også veldig god på bitre vintersalater som endive og radicchio.
- Rens paprikaene og vend dem i liberale mengder honningvinaigrette.
- Med en liten slikkepott eller spiseskje, anrett pinjekjernetahini på fat, legg på paprika og topp med hele pinjekjerner, noen dråper chilisaus, mer honningvinaigrette, sitronsaft og en liten tofingerklype havsalt.