Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Julemat

Sveitsiske Basler Brunsli

Det er fortsatt tid til et slag til
Oppskrift på sveitsiske julekaker

Oppskrift på sveitsiske julekaker

-
+

Basler Brunsli

  • 150.00 g Mørk sjokolade
  • 300.00 g Malte mandler eller mandelmel, evt mer om deigen blir for klissete
  • 50.00 g Bakekakao
  • 200.00 g Sukker, pluss ekstra for utbaking
  • 1.00 krm Salt
  • 50.00 g Hvetemel
  • 4.00 stk Eggehviter fra store egg
  • 2.00 ss Kirsch eller mer om ønskelig

Basler brunsli er byen Basels julegave til verden. De små, seige mandelbaserte sjokoladekjeksene er direkte avhengighetsskapende i sin mørke sødme, og er overraskende enkle å lage selv her nord hvor ferdig brunslideig ikke er en mulighet - i hvert fall med denne oppskriften. Den kommer via matbloggeren Nicky Stich i bloggen Delicious Days, som igjen plukket den opp fra en kollega hvis kjæreste hadde tilført den tradisjonelle kakedeigen en dæsj kirsch. Vi har bakt kakene uten, men det er forsøket verdt å gjøre dem enda litt voksnere i smaken hvis noen ønsker det.

Hakk og smelt sjokoladen i vannbad eller mikro. Om du bruker vannbad, pass på at bollen med sjokoladen ikke er i kontakt med vannet.

Bland mandler, kakao, sukker, salt og mel i en stor bolle.

Stivpisk eggehvitene.

Fold mandel- og melblandingen inn i eggehvitene.

Ha til slutt i den smeltede sjokoladen og eventuelt kirsch og bland godt. Kna deigen sammen med hendene om nødvendig. Den skal være fast og klebrig, men ikke så løs at den er klissete. Ha eventuelt i mer mandelmel.

Del deigen i to. Legg hver del mellom to lag plastfolie eller i en stor frysepose, klapp delene ut til de er ca 1 cm tykke og legg i kjøleskapet i minst 1 time, gjerne over natten.

Varm ovnen til 220 grader. Om du ønsker tynnere kaker, kjevle deigen ned til den er ca 0,5 cm tykk, men tradisjonelt er de ca 1 cm tykke.

Kakene får et fint sukkerdryss på toppen hvis du strør litt sukker på bakeflaten før du gjør den siste utkjevlingen, og så snur kakene med den sukrede nedsiden opp på bakeplaten.

Stikk ut kaker med små bakeformer, ca 4 cm i størrelse. Legg på bakepapir og stek i 5-7 minutter avhengig av tykkelse. De skal være sprø utenpå, med et mykt og seigt indre.

Ta ut av ovnen og kjøl helt ned før du legger dem i bokser.