Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Karamellpudding med lettpisket vaniljefløte

Oppskrift på klassisk karamellpudding fra Bent Stiansen

Oppskrift på klassisk karamellpudding fra Bent Stiansen

-
+

Karamellpudding

 • 2.00 dl Sukker
 • 1.00 l Melk
 • 2.00 dl Sukker
 • 1.00 stk Vaniljestang (frøene bruker vi til lettpisket vaniljefløte)
 • 9.00 stk Egg

Lettpisket vaniljefløte

 • 3.00 dl Kremfløte
 • Frøene fra vaniljestangen
 • 2.00 ss Sukker

Karamellkrem

 • 3.00 dl Kremfløte
 • 1.00 ss Sukker
 • 0.50 dl Karamellsaus

Slik lager du gammeldags karamellpudding

Karamellpuddingen må stekes minst et døgn før servering. Den kan oppbevares fem dager i kjøleskap. Kremene må lages rett før servering.

Finn frem en brødform på 2 liter, eller 8 porsjonsformer á ca 2 dl.

Varm en ovn til 120 grader med over- og undervarme. Sett inn en dyp stekepanne ¾ fylt med varmt vann. Ha 2 dl sukker i en annen stekepanne og smelt sukkeret på litt mer enn medium varme på komfyren. La sukkeret karamelliseres til det har en nøttebrun farge.

Hell karamellen over i brødformen og vend formen rundt slik at bunnen blir dekket av karamell og sidene blir halvt dekket med karamell. Bruk grytekluter eller hansker når du snur karamellen rundt i formen, slik at du ikke brenner deg.             

Skrap frøene ut av vaniljestangen og spar dem til den lettpiskede vaniljefløten. Kok opp 5 dl av melken med sukker og vaniljestangen. Melken kokes med vanilje og sukker for å løse opp sukkeret og la vaniljen trekke smak.

Visp sammen eggene i en bolle og pisk inn først den kalde, og så den kokte melken. Jeg bruker kald og varm melk for få en fin middeltemperatur på ca 45 grader.             

Sil smeten over i den karamelliserte brødformen, og sett den i vannbadet i ovnen. Bak ved 120 grader over- og undervarme i ca 1 ½ time til puddingen er stivnet. Det sjekker du ved å stikke en liten kniv gjennom karamellpuddingen i midten av formen. Pipler det frem klar karamellvæske er puddingen ferdig. Kommer det grå, melkefarget væske må puddingen steke lengre.

Avkjøl karamellpuddingen på benken i 1 time før den settes natten over i kjøleskap for å stivne og sette seg. Ved servering skjærer du ned langs kantene på brødformen og hvelver formen over på et dypt fat. Det pleier å være nok karamellsaus i bunnen av formen. Jeg bruker ikke fløte i min karamellpudding, for da blir det gjerne liggende et fettlag på toppen av karamellpuddingen, og det liker jeg ikke. Da vi jeg heller ha pisket vaniljefløte og karamellkrem servert ved siden av puddingen. Pynt gjerne med friske bær og sitronmelisse eller mint.

Ha kremfløte, sukker og frøene fra vaniljestangen i en piskebolle. Vaniljestangen har du allerede brukt i puddingen.

Pisk kremen lett til den så vidt begynner å bli stiv. Når kremen er lettpisket smaker den bedre og saftigere enn hardpisket kremfløte som gjerne blir tørr, fet og litt kjedelig i smak og konsistens. 

Pisk kremfløten lett sammen med sukkeret. Når den er lettpisket og begynner å bli stiv, tilsettes karamellsaus og blandes forsiktig inn.

Serveres til karamellpuddingen.