Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Kylling adobo med kokosmelk

Filippinsk mat – en fryd for ganen, øyet og fantasien

-
+

Kylling adobo med kokosmelk

  • 2 ss kokosolje
  • 2 ts svarte pepperkorn, hele
  • 1 ts svart pepper, grovkvernet
  • 0.5 ts chiliflak
  • 6 stk kyllinglår
  • 15 stk hvitløksfedd, lett knust med baksiden av en kniv, skrellede
  • 250 ml usøtet kokosmelk (ingen lett/fettfri versjon her!)
  • 120 ml riseddik
  • 120 ml soya
  • 8 stk laurbærblad
  • 1 stk fersk serranochili eller tilsvarende (f.eks. jalapeño)

Adobo, egentlig mer en teknikk enn en rett, er en av Filippinenes uunnværlige retter. Den fyldige og lett pikante sausen med eddiksting er en øvelse i smaksharmoni, og man kan bresere så å si hvilket som helst protein i den. Denne oppskriften går for kyllinglår.

Mengden pepperkorn og hvitløk er helt avgjørende her – ikke vær urolig, de temmes med tiden. Kylling adobo serveres med ris og sprø pickles. Gjør deg selv en tjeneste og sjekk ut Dimayugas fabelaktige tips til hvordan man kan variere risskålen med sushi- og brun ris, rød quinoa og alskens andre kornsorter.

Slik gjør du

  • Varm opp kokosoljen i en romslig, tykkbunnet gryte med høy kant. Tilsett pepperkorn, grovkvernet pepper og chiliflak. Fres i ett minutt eller to til krydderne blir aromatiske. Legg i kyllinglårene med skinnsiden ned og høyne temperaturen. La dem steke i fem minutter uten å røre dem – det er en bra stekeskorpe man forsøker å få til her. Snu lårene.
  • Tilsett hvitløk, kokosmelk, eddik, soya, laurbærblad, fersk chili (hel) og 250 ml vann. Kok opp. Legg lokk på og skru ned varmen så det så vidt bobler. La simre i 1–1½ time, rør av og til. Kyllingen burde føles som om den nærmest sklir av benet.
  • Ta av lokket og skru opp temperaturen noe. Reduser sausen i 15 minutter til den har tyknet noe og har en fløyelsaktig tekstur.
  • Server med ris og sprø pickles av f.eks. rødløk, gulrot, selleri, fennikel og chili.