Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Kyllingleverparfait

Denne retten tar 15 minutter å lage og kan spises etter tre timer

-
+

Kyllingleverparfait

  • 1 dl vin (helst rød, men hvit funker nesten like fint)
  • 2 ss brandy (eventuelt urøkt whisky eller rom)
  • 2 stk hvitløksfedd (fint revet)
  • 1 stk sjalottløk (fint skivet)
  • 400 g kyllinglever
  • 0.5 dl kremfløte
  • et par kvister fersk timian
  • 200 g smør, smeltet
  • 100 g smør (klaret)
  • salt og pepper

Med en nesten umettelig interesse for charcuterie, er bokens kulinariske høydepunkt kapittelet «English potted meats and fish pastes» – en mesterklasse i pateer på fisk og kjøtt tradisjonelt konservert i glass eller på krukke.

Blant de mange oppskriftene i kapittelet jeg stadig vender tilbake til, er kyllingleverparfait. Det er en mousselignende lett paté som fint holder seg to uker i kjøleskapet, og er en ideell hverdagsmiddag fortært rundt kjøkkenøyen eller piknik akkompagnert av cornichons – sylteagurker – persillesalat og toast. Den tar utrolig nok bare 15 minutter å tilberede og er klar til å spises etter tre timer.

Slik gjør du:

  • Kok opp vin, brandy, hvitløk og sjalottløk i en liten kasserolle på medium varme. Reduser væsken til den nesten helt har fordampet, cirka fire minutter.
  • Rens kyllingleveren for de største senene. Varm opp en stor spiseskje smeltet smør i en stekepanne og stek leveren i omganger (ikke for mange i pannen av gangen) i cirka ett minutt på hver side. De skal bli brune utenpå, men rosa inni. Tørk pannen med litt tørkepapir og tilsett mer smør til pannen for hver omgang.
  • Bland sammen lever, vinblandingen, fløte, det resterende smeltede smøret (det klarede smøret spares til senere) og en klype ferske timianblad, og blend til en helt fint og jevn blanding. Smak til med salt og pepper. Hell over i glass.
  • La stå i kjøleskapet i to timer, til parfaiten er fast. Hell over et par spiseskjeer klaret smør så det dekker parfaiten, det forsegler den. Avkjøl i kjøleskapet en times tid.
  • Server med toast, cornichons og persillesalat.

Se viner som passer til:

Fugl i Vindatabasen