Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Ossetiske paier

Perfekt pai til pikniken

-
+

Deig

  • 1.5 dl melk (kroppstemperert)
  • 1 dl kefir, kulturmelk eller yoghurt
  • 7 g tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 10 g havsalt
  • 400 g hvetemel

Fyll

  • 100 g smør
  • 4 stk hvitløksfedd (fint skivet)
  • 200 g mangold, spinat, blast fra rødbeter eller lignende (i strimler)
  • 100 g feta (smuldret)
  • 70 g cheddar, mozzarella eller annen smeltbar ost
  • 4 stk vårløk (fint skivet)
  • 20 g dill (finhakket)
  • sitronskall (valgfritt)

Nok til to store paier

Slik gjør du

  • Start med deigen: Bland honning og gjær med temperert melk i bakebolle. La hvile i fem–ti minutter, slik at gjæren kommer i gang.
  • Tilsett salt og kefir og ha i 300 gram av hvetemelet, gradvis. Bland godt, gjerne med en slikkepott, deigen skal være ganske løs, som en tykk pannekakerøre.
  • Dekk med håndkle eller plastfilm og la deigen heve på et varmt sted i én til to timer.
  • Smelt 50 gram smør i en dyp stekepanne. Tilsett hvitløk, rør rundt og stek på lav varme i et par minutter. Tilsett mangold og stek forsiktig til bladene og stilken er myke, rundt fem–åtte minutter.
  • Ha i resten av ingrediensene til fyllet i en bolle sammen med mangolden. Bland godt med en gaffel og la det kjøle seg ned.
  • Forvarm ovnen til 220 grader.
  • Når deigen har hevet til dobbel størrelse, skrap den over på en melet kjøkkenbenk. Strø litt mel over deigen og elt. Gjenta til deigen slutter å være klissete, men fortsatt føles fjærlett.
  • Del deigen i to. Rull den ene halvdelen til en ball og flat den litt ut med hendene. Strø over mer mel og rull ut med en kjevle til den danner en to centimeter tykk og cirka 20 centimeter bred sirkel.
  • Ta halvparten av fyllet i hånden og rull sammen til en kompakt ball. Plasser denne midt på deigen. Pakk sidene over fyllet, som en pengepung, og klem godt sammen til deigen er forseglet.
  • Strø litt mel på paien og flat den ut med hendene slik at fyllet spres godt utover hele bakverket. Bruk kjevle om det trengs.
  • Lag et par snitt i overflaten, slik at damp kan slippe ut.
  • Plasser paiene på et stekebrett kledd med bakepapir og bak i cirka 15 minutter, til paiene er gyllenbrune.
  • Pensle med smeltet smør og server umiddelbart.

Oppskriften er hentet fra «Kaukasis: A Culinary Journey through Georgia, Aserbajdsjan & Beyond» (Olia Hercules, Weldon Owen).

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner