Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Risi e bisi

The Guardian-spaltistens beste risretter fra Italia

-
+

Risi e bisi

  • 1 kg ferske erter i belg eller 300 g frosne erter
  • 1.5 l kraft av kylling eller grønnsaker (eller kraft kokt på ertebelgen, se oppskrift)
  • 1 stk liten løk eller 2 vårløk, finhakket
  • 50 g pancetta eller urøkt bacon (valgfritt), i små terninger
  • 30 g smør
  • 2 ss olivenolje
  • 250 g risottoris, gjerne arborio eller carnaroli
  • 50 g revet parmesan
  • finhakket bredbladet persille (valgfritt)
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Dra ertene ut av belgen om du bruker ferske. Du kan også koke kraft på belgen ved å ha den i en stor gryte med 1,7 l kaldt vann og koke opp. Reduser varmen til det småkoker. Etter 20 minutter siler du bort belgen. Smak til med salt.
  • Varm opp smør og olje i en dyp stekepanne eller gryte. Tilsett løk og pancetta, stek på lav varme til løken er myk. Strø over en klype salt om du ikke bruker pancetta.
  • Ha i ertene og hell over nok kraft til at det dekker dem. La småkoke i et par minutter.
  • Tilsett ris, rør rundt og ha i kraften, men spar en kopp. Krydre med salt og pepper. La putre på medium-lav varme.
  • Husk å røre i gryten av og til.
  • Risen er mør og kremet etter cirka 16 minutter, men smak deg frem. Konsistensen skal være mer tyntflytende enn en risotto, tilsett mer kraft eller varmt vann om nødvendig.
  • Avslutt med revet parmesan og eventuelt persille.