1.5lkraft av kylling eller grønnsaker (eller kraft kokt på ertebelgen, se oppskrift)
1stkliten løk eller 2 vårløk, finhakket
50gpancetta eller urøkt bacon (valgfritt), i små terninger
30gsmør
2ssolivenolje
250grisottoris, gjerne arborio eller carnaroli
50grevet parmesan
finhakket bredbladet persille (valgfritt)
salt og pepper
Slik gjør du
Dra ertene ut av belgen om du bruker ferske. Du kan også koke kraft på belgen ved å ha den i en stor gryte med 1,7 l kaldt vann og koke opp. Reduser varmen til det småkoker. Etter 20 minutter siler du bort belgen. Smak til med salt.
Varm opp smør og olje i en dyp stekepanne eller gryte. Tilsett løk og pancetta, stek på lav varme til løken er myk. Strø over en klype salt om du ikke bruker pancetta.
Ha i ertene og hell over nok kraft til at det dekker dem. La småkoke i et par minutter.
Tilsett ris, rør rundt og ha i kraften, men spar en kopp. Krydre med salt og pepper. La putre på medium-lav varme.
Husk å røre i gryten av og til.
Risen er mør og kremet etter cirka 16 minutter, men smak deg frem. Konsistensen skal være mer tyntflytende enn en risotto, tilsett mer kraft eller varmt vann om nødvendig.