Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kok en klassiker

Zuni Cafés brødsalat til helstekt kylling

Denne nesten to kilo tunge kokeboken omskaper deg som kokk

-
+

Zuni Cafés brødsalat til helstekt kylling

  • 0.5 stk loff rustikt lyst brød (gjerne landbrød)
  • 7 ss mild olivenolje
  • 1 ss champagne-eddik eller hvitvinseddik
  • 1 ss korinter
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 ss varmt vann
  • 2 ss pinjekjerner
  • 2.5 stk hvitløksfedd (fint skivet)
  • 3.5 stk vårløk (fint skivet)
  • 2 ss kyllingkraft (eller salt vann)
  • et par håndfuller grønne blader med mye smak (rucola, brønnkarse, frisée, sennepskål eller lignende, vasket og tørket)
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Skjær av skorpen på brødet. Riv resten i store, grove stykker og gni inn tre ss olivenolje. Stek i ovnen til bitene er gylne og sprø på utsiden, men myke på innsiden. Husk å vende på bitene så de brunes jevnt.
  • Riv i ujevne, fire–fem centimeter store krutonger og grove smuler. Legg over i en bred salatskål eller på et stort, dypt fat.
  • Forbered en hel kylling etter egen preferanse og stek i ovnen.
  • I mellomtiden blander du fire ss olivenolje med hvitvinseddik til en vinaigrette. Smak til med salt og pepper.
  • Drypp tre ss av vinaigretten over krutongene og vend den forsiktig inn – det er meningen at den dekker brødet noe ujevnt. Smak på en av krutongene som har sugd til seg mest vinaigrette – tilsett eventuelt mer salt, pepper og vinaigrette om den mangler noe.
  • Legg korintene i varmt vann og rødvinseddik.
  • La stå i 15–20 minutter. Ha pinjekjernene over i en liten ildfast form og rist disse side om side med kyllingen i ett til to minutter. Tilsett så pinjekjernene til brødbitene.
  • Varm én ss olivenolje i en stekepanne, tilsett hvitløk og vårløk. Stek på middels til lav varme, til løken mykner uten å ta farge. Strø over brødet, sammen med korintene (med væsken helt fra). Bland.
  • Drypp over kyllingkraften. Bland igjen og smak – behøver det salt eller syre? Tilsett eventuelt mer hvitvinseddik.
  • Når kyllingen er klar kan du legge den over på et skjærebrett for å hvile. Ha brødmiksen over i en langpanne og dekk med aluminiumsfolie. Sett den så inn i ovnen.
  • Sett langpannen eller den ildfaste formen full av stekesaft over på komfyren. Tilsett en stor skje vann og forsøk å fjerne så mye av det klare fettet som mulig med en skje (spar til å steke i). La det hele reduseres noe over mellomhøy varme og pass på å få med de karamelliserte bitene i pannen.
  • Ta ut brødet og ha det tilbake i salatskålen. Drypp over en stor skje redusert stekesaft. Tilsett de grønne bladene, litt mer vinaigrette og bland godt. Smak igjen – behøver den noe?
  • Server med helstekt kylling.