Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kokkenes lette

Svineknoke og rotfrukter

– Jeg kan ikke ha is hjemme. Det går ikke, da tømmer jeg boksen
Oppskrift på svineknoke og rotfrukter

Oppskrift på svineknoke og rotfrukter

-
+

Svineknoke og rotfrukter

  • 1 stk svineknoke (gjerne saltet eller røkt)
  • 3 stk stjerneanis
  • 10 stk hvitpepperkorn
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 stk kepaløk
  • 1 pakke svartkål (eller lignende kål)
  • 1 liten bit pepperrot
  • 1 stk sitron
  • 1 stk hvitløk
  • 4 stk løk
  • 1 stk sellerirot
  • 7 stk jordskokk
  • 4 stk rødbeter

Saus

  • 50 g smør
  • 250 g buljong (fra svineknoke)
  • 4 fedd ristet hvitløk
  • 1 stk sitron

Slik gjør du

  • Legg i en gryte sammen med de tørkede krydderne, og la det koke i cirka tre timer. Svineknoken skal være helt myk om du stikker en gaffel i den, og du skal kunne dra løs kjøttet om du «twister» gaffelen. La knoken kjøles ned i buljongen, ta den deretter opp av væsken og dra kjøttet av benet. Fjern alt av ekstra fett og sener.
  • Svineknoken holder seg kjempefint i kjøleskapet i minst en uke etter den er kokt, og kan også fint fryses. Sil av kraften, den har samme holdbarhet.
  • Del hvitløksfeddene på midten, men behold skallet på. Skyll rotfruktene og skrell løken og selleriroten. Kutt i jevnstore, grove biter. Vend med litt olivenolje og salt, legg det på et bakepapir og sett inn i ovnen på 220 grader i 20–30 minutter. Vend litt på grønnsakene hvert tiende minutt.
  • Dra av sitronzesten med et rivjern, og legg det til side. Del sitronen i to og legg i ovnen sammen med rotfruktene og hvitløken.
  • Tilsett svartkålen og svineknoken de siste fem minuttene i ovnen. Avslutt med å vende alt, bortsett fra de halve sitronene, sammen med sitronzesten, ferskrevet pepperrot og salt og svartpepper.

Saus

  • Varm opp og miks alle ingrediensene til sausen med en stavmikser, og smak til med juicen fra den stekte sitronen til slutt.